Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. Június 07. 16:10, csütörtök | Helyi
Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Még keresik az elkóborolt medvét

Még keresik az elkóborolt medvét

Tovább figyelik a június 6-án Tiszaalpár közelében észlelt barna medve mozgását.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek, és a helyi vadásztársaságok összefogásával zajlik a medve helyzetének folyamatos nyomon követése.
A medve utolsó ismert helyzete Tömörkény külterülete volt, de a ma délelőtti felhőszakadás jelentősen nehezítette a keresőcsapatok dolgát, mivel minden nyomot elmosott az eső. Az eddigi mozgása alapján az látszik, hogy dél felé halad a Tisza vonalában a 2-3 évesre saccolt, ivarérettség határán álló fiatal hím példány. Pontos tartózkodási helyének a felderítése ezekben a percekben is folyik. A Készenléti Rendőrség kollégái éjjel hőkamerával segítik a nyomon követést, nappal drónnal is keressük, ám a sűrű növényzetben nem könnyű az észlelése.
Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy nem célunk az állat kilövése! Egy fokozottan védett faj egyedéről van szó, fő cél a lakosság és az állat biztonságának garantálása. Ha a helyzet úgy kívánja, Dr. Sós Endre a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa és Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója altató lövedékkel kábítja el az állatot. Ez esetben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai műholdas jeladóval ellátott nyakörvet tesznek rá, majd visszaszállítják a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területére, ahol arra alkalmas medve-élőhelyen szabadon engedik.
Az eddigi megfigyelések alapján a medve nem tanúsított agressziót, nem veszélyeztetett sem embert, sem háziállatot. Ennek ellenére semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni! Egy kóborló fiatal példányról van szó, akinek a legcélszerűbb szabad utat adni, mozgását nem akadályozni.

Fotó (első): illusztráció

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.