Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Május 27. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: origo.hu

Még fél év, és feleslegesek lesznek a jelszavak

Még fél év, és feleslegesek lesznek a jelszavak

Viselkedés alapján azonosítja majd a felhasználót a Google új megoldása, ami tízszer olyan biztonságos lesz a cég szerint, mint az ujjlenyomatolvasó.

Olyan újfajta azonosítási módszeren dolgozik a Google, ami végleg leszámolna a jelszavakkal. A rendszer a felhasználó egyedi telefonozási szokásaiból, és azonosítóiból határozná meg azt, hogy valóban ő kezeli-e a készüléket.

A Project Abacus része a Trust nevű API (alkalmazásprogramozási interfész), amit júniustól több pénzügyi intézet is tesztelni fog. A rendszert okostelefonokra tervezték, és számos személyes indikátort vesz figyelembe. Ahelyett, hogy jelszót kérne a telefon, helyette elemezni fogja az arcot az előlapi kamera segítségével, figyelembe veszi a hangot, és még azt is, hogyan gépel, miként mozog a felhasználó. Ehhez mind a gépi tanulást hívja majd segítségül, valamint a telefon érzékelőit használja az adatgyűjtéshez.

Mindezen adatokat betáplálja az interfészbe, ami összeállít abból egy „bizalmi pontszámot” (trust score. Ehhez tud viszonyítani a beléptetéskor: ha a bejelentkezni kívánó felhasználó ezt megközelíti, akkor beengedi, ellenkező esetben nem.

Ennek célja, hogy még biztonságosabb legyen az eszköz. A jelszót ugyan megszerezheti valaki, de sokkal nehezebb az egyedi azonosítókat lemásolnia. A Google szerint ez a megoldástízszer olyan biztonságos lehet, mint az ujjlenyomatolvasás.

A fejlesztők programjainak ez további biztonságot ad. Egy banki app például, kizárólag ezzel a módszerrel adna hozzáférést. Azt is beállíthatják majd, hogy egyes appokhoz mekkora trust score kell elérni, az érzékenyebb adatokkal dolgozó alkalmazásoknál ez értelemszerűen magasabb lenne.

A tesztelés nemsokára elkezdődik, de a cég elárulta, hogy minden androidos fejlesztő számára elérhetővé válik még az év végéig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 14. 08:29, vasárnap | Helyi

Tetőzik az áprilisi nyár, de egyre közelebb a fordulat

A szabadtéri programoknak kedvező, nyarat idéző idő a következő napokban is folytatódik.

2024. Április 14. 08:21, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 14. - HÚSVÉT 3. VASÁRNAPJA

2024. Április 14. 08:20, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 14. - HÚSVÉT 3. VASÁRNAPJA

2024. Április 13. 20:10, szombat | Helyi

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek a szárazság miatt

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és JÁsz-Nagykun-Szolnok vármegyét érintik az intézkedések.