Városlista
2023. február 6, hétfő - Dóra

Hírek

2011. December 05. 07:29, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Még egy napot kapott Szíria

Még egy napot kapott Szíria

Egy nap haladékot kapott Szíria az Arab Ligától, hogy aláírja azt a jegyzőkönyvet, amely az országba küldendő független megfigyelők mandátumáról rendelkezik.

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter azt szorgalmazza, hogy a megfigyelők tevékenységüket hangolják össze a szíriai hatóságokkal.

Az Arab Liga ismét egy nap haladékot adott Szíriának, hogy aláírja azt jegyzőkönyvet, amely rendelkezik az országba küldendő független megfigyelők mandátumáról – vált ismertté vasárnap katari diplomáciai forrásokból. Az Arab Liga tudatta Damaszkusszal, hogy amennyiben valóban együttműködésre törekszik vele, akkor legkésőbb hétfőn Kairóba küldi képviselőjét, aki aláírja a jegyzőkönyvet, különben életbe lépnek az arab szervezet szankciói.

Az eddigi hírek arról szóltak, hogy az aláírás határideje szombat, majd vasárnap, de Damaszkusz újabb követelésekkel állt elő az arab és iszlám országok képviselőiből álló 500 fős megfigyelőcsoport mandátumával kapcsolatosan. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter azt szorgalmazza, hogy a megfigyelők tevékenységüket hangolják össze a szíriai hatóságokkal.

A pánarab szervezet egy héttel ezelőtt döntött arról, hogy szankciókkal sújtja Szíriát, mert Bassár el-Aszad elnök nem tett eleget a szervezet azon követelésének, hogy szüntesse be a demokráciakövetelő tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését. A 22 közel-keleti és észak-afrikai országot tömörítő szervezetnek a szíriai válsággal foglalkozó munkacsoportja külügyminiszteri szintű ülésén szombaton Dohában véglegesítette a büntetőintézkedéseket tartalmazó listát.

A szankciók alapján felére csökkentik a szíriai légi járatokat, valamint 19 magas rangú szíriai tisztségviselőre beutazási tilalmat vetnek ki. Emellett felfüggesztik az együttműködést a damaszkuszi jegybankkal, befagyasztják a szíriai kormány külföldi bankszámláit, és leállítják a szíriai projektek finanszírozását. A munkacsoport döntött arról is, hogy melyek azok a stratégiai javak, amelyekre nem vonatkozik a kereskedelmi embargó. A cél az, hogy a szíriai nép ne szenvedjen szükséget a szankciók miatt.

Az Arab Liga november 16-i hatállyal felfüggesztette Szíria tagságát, mert Damaszkusz ígérgetéseinek dacára nem hajtotta végre a szervezet megbékélési tervét. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet közben arról tájékoztatott, hogy a szíriai karhatalmi erők öt polgári lakost, köztük három tizenévest öltek meg vasárnap. Előző nap, szombaton legalább 23 ember, köztük 11 civil vesztette életét Szíriában az OSDH közlése szerint.

Címkék: Arab Liga, Szíria

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 05. 08:00, vasárnap | Külföld

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt - Videóval

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette a légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.

2023. Február 03. 13:49, péntek | Külföld

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.