Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Május 02. 19:00, szombat | Bulvár
Forrás: proaktivdirekt.hu

Mediterrán csodák: a vörösbor és a fokhagyma

Mediterrán csodák: a vörösbor és a fokhagyma

Bár a magyar konyhától és a magyar emberektől sem áll távol a vörösbor és a fokhagyma imádata, azért ebben mégiscsak a mediterrán országok lakói az igazi ászok.

Bár a magyar konyhától és a magyar emberektől sem áll távol a vörösbor és a fokhagyma imádata, azért ebben mégiscsak a mediterrán országok lakói az igazi ászok. Olyannyira, hogy az olasz ételek gyakorlatilag elképzelhetetlenek a fokhagyma nélkül, egy hamisítatlan itáliai, spanyol vagy francia est pedig nem nélkülözheti a vörösbort.

Vörösbor a mediterrán diétában
Nem csoda, hogy a mediterrán diétában előkelő helyen szerepel a bor fogyasztása. Naponta egy-két deciliter elkortyolgatása kifejezetten javasolt, ha szeretnénk eme diéta, avagy életforma szerint éldegélni.

A pirosszemű, fekete héjú fürtökben találhatóak úgynevezett polifenolok (legismertebbek a procianidinok és a rezveratrol), melyek szív- és érvédő szereppel bírnak. Ezek, antioxidáns hatásuknak köszönhetően tisztítják az érfalat, ezzel lelassítják, jobb esetben megakadályozzák a zsírok lerakódását az érfalakra (vagyis az érelmeszesedést), valamint gátolják a káros LDL koleszterin kialakulását. A boreredetű fenolos vegyületek elősegítik az értágító hatású nitrogén-oxid termelését, továbbá meggátolják a vérrögök kialakulását.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a bor a legfőbb vitamin- és ásványi anyag forrásunkká léphet elő, de megfelelő mennyiségben tartalmazhat C- és B-vitaminokat, valamint káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket és mangánt.

Fokhagyma, a becses természetes orvosság
A fokhagyma kiváló baktérium ölő hatással rendelkezik. Ezenkívül kiváló gomba- és vírusölő. Értisztító hatásáról is ismert, egyszerűen kisepri a lerakódásokat, így természetesen segíthet az érelmeszesedés megelőzésében. Ezzel összefüggésben a koleszterinszint csökkentésre is használható, valamint hatásos véralvadásgátló.

Ha az erek beszűkülése következtében magas vérnyomástól szenvedünk, akkor is hatékony lehet a fokhagymakúra. Mivel antioxidánsokban gazdag (C-vitamin és szelén), ezért a rákmegelőzésben hatékony fegyver lehet napi 5 adag zöldség-gyümölcs fogyasztása mellett.

Előnyös egészségmegőrző tulajdonságainak köszönhetően tökéletes kiegészítő az általános immunvédelemben. Cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.