Városlista
2020. november 27, péntek - Virgil

Hírek

2020. Január 07. 19:46, kedd | PR

Meddig érdemes albérletben lakni?

Meddig érdemes albérletben lakni?

Rengetegen számolgatják, érdemes-e lakást venniük akár hitelből, vagy pedig a bérleti díj fizetésére költsék a havi bevételük egy részét. Lássuk 2020 küszöbén, mit érdemes tudni az albérleti és lakáspiacról.

Nem mindenkinek vesz a család lakást 18 évesen

Ha a lakhatást kell megoldanunk, 2020 elején sokkal jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk, mint mondjuk öt éve.

Az elmúlt három-négy évben több olyan folyamat elindult - a befektetők az ingatlanok felé fordultak, az Airbnb megjelenése beszűkítette a bérleti és eladási lakáspiacot és felvitte az árakat -, amelyek jelentősen felnyomták az ingatlanárakat.
A lakások nem mindenhol megfizethetetlenek, de szinte nincs olyan település - a rossz helyzetű tanyákat, zsákfalvakat kivéve -, ahol nem emelkedtek.

Az ingatlannet.hu jelen idejű statisztikái szerint 2019 legvégén az országban számos ponton - Budapest belterületén, Debrecenben, Mosonmagyaróváron, Érden, Diósdon, Budakeszin, Biatorbágyon, Győrben, Székesfehérváron és a Balaton keleti részén - az átlagos négyzetméterár 6-700 ezer forint volt.

Ahogy mondani szokás, nagy a szórás, még a fővároshoz közel is vannak olyan települések, ahol a budapestinek fele-harmada az átlagár: a kimondottan drága, Duna menti Sződliget mellett olcsónak számít Sződ, de az agglomerációt tekintve Pilisszántóra vagy Bugyira sem akarnak sokan költözni.Van, ahol megduplázódtak a lakbérek

Nem egyszerű tehát lakást vásárolni, ám bérelni sem: 2011-hez képest minimum 35 százalékkal nőttek a bérleti díjak, ha a jövedelmek növekedését is figyelembe vesszük.
Egy pozitív jelenséget viszont fel tud mutatni a piac, amit érdemes lehet kihasználni. Ez pedig az, hogy rekord mélységben vannak a hitelkamatok. Lakáshitelt vagy másféle hitelt felvenni és törleszteni tehát cseppet sem nehéz.
A személyi kölcsönök THM-je annyira alacsony, hogy ingatlan célra, tőke kiegészítésre, felújításra is sokan ezt igénylik, mivel ez a hitelfajta gyorsan, könnyen megkapható.

Többe kerül bérelni, mint hitelt törleszteni

Találunk olyan 10 millió forint feletti hitelt, melynek havi törlesztője hosszú kamatperiódussal alacsonyabb annál, mint ha havonta fizetjük a bérleti díjat, közös költséget, rezsit.
Egy kisebb család számára megfelelő méretű, 50 négyzetméteres lakás átlagosan 160 ezer forintért lakható ma Budapesten.
Egy ilyen összegből egy kimondottan masszív hitelt is tudunk törleszteni: 160 ezer forint egy kb. 25 milliós, 90 ezer forint pedig egy kb. 20 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel havi törlesztőjének felel meg.
Azt azonban figyelembe kell venni, hogy nem tudunk a nulláról elindítani egy hitelfelvételt.
A bankok elvárnak egy önerőt, ami minimum a vételár 30 %-a, vagy pedig még nagyobb hányada - azaz rendelkeznünk kell tőkével a vásárláshoz.

Milyen tendenciák várhatók 2020-ra?

Idén már várható az ingatlanárak csökkenése, hiszen már 2019 közepe óta stagnálnak az árak, és az érdeklődők, vevők száma igencsak megcsappant a legtöbb lakás típus esetén. Már csak a legolcsóbb típusok iránt van érdeklődés, sokan választanak alagsori, vagy lakótelepi otthont.
Ha a lakáshitelek ennyire kedvezőek maradnak, nem emelkednek a THM-ek és elindul az árcsökkenés, akkor az egy kedvező időszakot jelent majd azoknak az idei évben, akik megszabadulnának a lakbér fizetésétől.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 25. 19:59, szerda | PR

Tippek és trükkök a professzionális nyomtatási eredményhez

Minőségi tonerek segítségével könnyebb home office-ból dolgozni

2020. November 25. 15:46, szerda | PR

Fertőtlenítő takarítás specialistája

Stabilizált ózonos vizet előállító berendezést, valamint egyéb elektromos fertőtlenítő eszközöket szereztek be -

2020. November 23. 18:08, hétfő | PR

Mire jók a fenőkövek?

Ha megtaláltuk a tökéletes kést, ami megkönnyíti a konyhai vagy a ház körüli munkát, már csak arra kell figyelnünk, hogy az mindig éles maradjon.

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.