Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. December 01. 08:29, hétfő | Belföld
Forrás: origo.hu

Mától tényleg jön az új tízezres

Mától tényleg jön az új tízezres

Mától találkozhatunk az új, biztonságosabb tízezresekkel. Széles körű elterjedése valószínűleg csak jövőre várható.

Mától találkozhatunk az új, biztonságosabb tízezresekkel. Széles körű elterjedése valószínűleg csak jövőre várható. Az automatákat és ATM-eket már felkészítették, az elfogadással biztosan nem lesz gondunk. Az viszont fontos, hogy már a kezdetektől fogva felismerjük az eredetit.

A leghamisítottabb bankjegyek, vagyis a régi tízezresek folyamatosan tűnnek majd el a forgalomból, addig is lehet velük fizetni. Az újjak sokkal biztonságosabbak lesznek, állítja a jegybank.

Az összes fellelt hamis bankjegy 37 százaléka tízezres. Értékben is csak a húszezres tud elhúzni tőle alig 3 százalékkal. A régi tízezresek 1997-ben debütáltak, de a tervezést is beleszámolva már közel 20 évesek, így a hamisítók egyre jobb módszereket dolgoztak ki, hogy az eredetivel közel azonos bankjegyeket gyártsanak.

Gyakoribb újítások
A statisztikai adatokból csak az látszik, hogy mennyi hamis bankjegyet találnak, és nem tudjuk, mennyi lehet valójában a forgalomban. Egyre gyakrabban kell újítaniuk a jegybankoknak, hogy a hamisítók előtt járjanak, épp ezért például az euró esetében gyorsabb a csere. Az új 5 és 10 eurósra csak 11-12 évet kellett várni, és megjelenésükkor már el is kezdték tervezni az őket leváltó bankjegyeket.

A leggyakoribb címlet
Ugyanakkor nemcsak a leghamisítottabb, de a legelterjedtebb címletünk is a tízezres. Értékben és darabszámban is a papírpénzeink közel egyharmadát adja. Épp ezért fog gyorsan elterjedni az új, hiszen a húszezressel szemben a tízeseket nem a párnacihában tartjuk, hanem ténylegesen fizetési forgalomban használjuk.

Ilyen lesz
Az új tízezres is ugyanakkora lesz, mint a régi. Ez megkönnyíti az ATM-ek és más elfogadóberendezések átállítását. A biztonsági elemek eltérése miatt azonban egy szoftverfrissítésre volt szükség, de ezeket mára már el is végezték az üzemeltetők. Mától már nyugodtan használhatjuk az új bankjegyet szinte bárhol.

(Az új tízezres a fény felé fordítva)

UV fény nélkül is észrevehetjük, ha hamis
A legegyszerűbben fény felé fordítva ellenőrizhetjük az új tízezres hitelességét. Ekkor a bal oldalon megjelenik a Szent István-portré tükörképe, aminek még a kontúrja sem szabad, hogy látszódjon normál körülmények között. Ahogy a biztonsági szál sem a bankjegy közepén, nagyítóval MNB felirat is olvasható. A jobb felső sarokban lévő ábrák fény felé fordítva egy H betűt adnak ki.

Mozgatással a hologramfóliák mintája és színe is változik. A középső motívum aranyból zöld lesz, a hologramcsík is hasonlóan változik, és fontos figyelni rá, hogy soha nem lóg ki a papír síkjából. A hátoldalon található rozettában is megjelenik egy H betű mozgatással.

A valódi bankjegyen tapintással érezhető a portré, az értékjelzés számmal és betűvel, a címer, a Magyar Nemzeti Bank felirat, a vízjelmező fölötti, tagolt formájú, lila színű motívum, valamint a hátoldali kép is.

15-20 milliárdba kerül
A címletek cseréje előreláthatólag 15-20 milliárdjába kerül majd a jegybanknak 2017-ig. Ennek azonban egy része a régi bankjegyek utángyártásakor is felmerült volna. A csere nem jelzi előre, hogy mikor lesz itthon is euró, de mivel még céldátumunk sincs a bevezetésére, valószínűleg az új bankjegyeket jó sokáig használhatjuk majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár