Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Március 11. 11:49, szerda | Belföld
Forrás: adozona.hu

Mától már ezt is fizetni kell!

Mától már ezt is fizetni kell!

Mától kockázatos termék közúti fuvarozásához ekáerszám kizárólag biztosíték nyújtása esetén adható. A biztosíték részleteiről tájékoztatót közölt a NAV.

Mától kockázatos termék közúti fuvarozásához ekáerszám kizárólag biztosíték nyújtása esetén adható. A biztosíték részleteiről tájékoztatót közölt a NAV.

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 5/2015. (XII.27.) NGM rendelet (Rendelet) vonatkozó szabályai alapján 2015. március 11-étől a kockázatos termékkel végzett közúti árufuvarozással járó, bejelentés-köteles tevékenység esetén az ekáerszám megállapításának feltétele kockázati biztosítékadási kötelezettség teljesítése.

Kockázati biztosítékot a Rendelet alapján első alkalommal 2015. március 11-én kell nyújtani. Ez azt jelenti, hogy a bejelentés-köteles kockázatos termékkel végzett közúti fuvarozással járó tevékenység kapcsán az ekáerszám kiadása során 2015. március 11-étől az állami adó- és vámhatóság vizsgálja a biztosítéknyújtási kötelezettség teljesítését.

Biztosíték az alábbi két módon nyújtható:

  • elkülönített letéti számlára történő befizetés; számlaszám: 10032000-01601202,
  • pénzügyi intézmény, pénzforgalmi intézmény, befektetési vállalkozás által vállalt, az állami adóhatóság által nyilvántartásba vett garancia útján.

A kétféle módon teljesített biztosíték „átjárható”, azaz összesen kell rendelkezésre állnia a Rendelet által előírt mértékű biztosítéknak.

A biztosíték mértéke főszabály szerint a bejelentést megelőző 45 napban (ideértve a bejelentés napját is) az ekáerben bejelentett kockázatos termékek együttes, adó nélkül számított ellenértékének 15 százaléka. Az első biztosítékadási kötelezettséggel járó bejelentéstől számított 45. napig teljesítendő biztosítékadási kötelezettség során a biztosíték összegét ki kell egészíteni az adott bejelentéssel érintett kockázatos termékek adó nélküli értékének 15 százalékával. A biztosíték mértékének számításakor figyelmen kívül kell hagyni az önkéntes bejelentés alapján megállapított eáerszámokhoz tartozó kockázatos termékek együttes adó nélküli értékét.

A 2015. március 11-én nyújtandó kockázati biztosíték összegének meghatározása során az annak alapjául szolgáló időszakot 2015. március 1-jétől az első biztosítékadással érintett bejelentés időpontjáig kell számolni. Ha az első biztosítékadási kötelezettséggel érintett bejelentésre 2015. április 15-ét követően kerül sor, a biztosíték összegének alapjául szolgáló időszakot már a főszabályként jelzett szabály alapján kell számítani.

Ha a (letéti számlára megfizetett és/vagy garancia útján) nyújtott biztosíték nem éri el a szükséges mértéket, úgy ekáerszám nem állapítható meg, azaz az adózó nem tud bejelentést teljesíteni az ekáerszám megállapítása érdekében.

A biztosíték megállapítása (szükséges mértéke, teljesítésének módja stb.) tekintetében fontos szabályokat részletesen az ekáer elektronikus felületének (ekaer.nav.gov.hu) főoldalán, Új EKAER tájékoztató címszó alatt találják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.