Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Február 23. 14:50, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti

Matematikai modell a Kaliforniai álom győzelmét jósolja az Oscar-díjon

Matematikai modell a Kaliforniai álom győzelmét jósolja az Oscar-díjon

A Kaliforniai álom című musical győzelmét jósolja a vasárnap esti Los Angeles-i 89. Oscar-díjátadó gálán egy matematikai modell.

Az Oscar-modell eredményét szerdán a The Hollywood Reporter publikálta. Ben Zazumer felidézte, hogy hatodik éve közli előrejelzését, amely 21 Oscar-kategóriában jósolja meg egy matematikai modell alapján, hogy ki a lehetséges győztes.

A modell a korábbi díjátadók eredményeitől a kritikusok véleményén át a piaci szereplésig számos tényezővel kalkulál, de mint a szerző jelezte, noha eddig jól teljesített az előrejelzés, sohasem lehet figyelmen kívül hagyni az emberi tényezőt, ami nem ábrázolható egy matematikai képlettel.

A legjobb film kategória győztesének a 14 Oscar-jelölést begyűjtő Kaliforniai álom című musicalt hozta ki a modell. A filmnek nagyobb esélyt (58,9 százalékot) jósolt a győzelemre, mint a mezőny összes többi jelöltjének együttvéve.

Az elemzés viszont emlékeztet arra, hogy közben a hollywoodi színészcéh (SAG) díját elnyerő A számolás joga című film sem hagyható figyelmen kívül, hiszen tavaly például a Spotlight színészgárdája kapta a SAG trófeáját, és később a dráma nyerte az Oscart is. Ugyanakkor a Holdfény és A régi város is fordíthat a versenyen.

Az Amerikai Rendezők Céhének (DGA) díját elnyerő filmrendező később általában megkapja a rendezői Oscart is. A legutóbbi kivétel 2002-ben történt, amikor a DGA a Chicagót rendező Rob Marshallnak adta a díját, de az amerikai filmakadémia végül A zongoristát rendező Roman Polanskit tüntette ki.

A matematikai modell idén a Kaliforniai álom rendezőjét, Damiel Chazelle-t jósolta győztesnek, ami a 14 Oscar-jelölés és a korábban elnyert díjak, köztük a rendezőcéh elismerése fényében nem meglepő.

A színészi kategóriákban A régi város főszereplője, Casey Affleck és a Kaliforniai álom hősnőjét alakító Emma Stone nevét dobta ki a gép. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a Golden Globe-díjat, a BAFTA-díjat és számos kritikuscsoport díját elnyerő Afflecket a SAG díjazottja, Denzel Washington szorítja háttérbe az Oscar-gálán.

Emma Stone-nal szemben Isabelle Huppert (Elle) és Natalie Portman (Jakie) is erős ellenfélnek számít, ám a nagy sikerű musical színésznője magabiztosan vezeti a mezőnyt a modell szerint.

A mellékszereplőknél Mahershala Ali (Holdfény) és Viola Davis (Fences) győzelmét vetíti előre a számítás.

Hajszálnyival több esélyt jósol a modell A régi városnak az eredeti forgatókönyvek mezőnyében, mint a Kaliforniai álomnak. Az adaptált forgatókönyveknél viszont a Holdfény toronymagasan vezeti a listát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.