Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2016. Február 28. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Másként stresszelünk

Másként stresszelünk

Ki gondolná, hogy abban is hatalmas különbség van férfiak és nők között, ahogy a feszült helyzeteket kezelik? Ha ezzel tisztában vagyunk, a két nem tagjai könnyebben megérthetik egymást.

A szorító idő
A különböző felmérések szerint a nők több stressznek vannak kitéve, mint a férfiak. Elsősorban azért, mert egyszerre több szerepkörben is egyformán helyt kell állniuk, ami nem könnyű feladat. Meg kell birkózniuk a munkájukkal, hogy eltartsák magukat és gyerekeiket, a háztartási teendőkkel, a gyerekneveléssel, és emellett igyekezniük kell, hogy vonzóak maradjanak. Nem csoda, hogy állandó az időnyomás. Na és a kimerültség, az energiatartalékok felhasználása is problémákhoz vezet.
Ezzel szemben a férfiaknak általában nem kell ilyen sok mindennel megbirkózniuk, és sokkal rugalmasabban tudják beosztani a szabadidejüket, ami egy kis könnyebbséget jelent.

Ősi megszokások
Abban is különböznek a két nem tagjai, ahogyan az őket érő stresszre reagálnak. Míg a nők hajlamosabbak a befelé fordulásra, az önmarcangolásra, addig a férfiak inkább aktívabban, olykor agresszívabban viselkednek ilyen helyzetben. A kutatók szerint ez azért alakult így, mert az evolúció során a nők inkább belső stressztényezőkkel szembesültek, mint például a várandósság, addig a férfiak a kívülről érkező stressztényezőkkel, mint a vadászás, kellett megbirkózniuk. Így aztán az erősebbik nem tagjaira egy feszült helyzetben inkább a támadó magatartás jellemző, mivel ezzel a viselkedéssel a veszély könnyebben elhárítható. Míg a hölgyek inkább visszahúzódóbbak, lehangoltabbak lesznek, és emiatt érzékenyebbek is.

Kibeszéljem vagy elhallgassam?
Nekünk, nőknek nagy segítséget jelent egy stresszes helyzet megoldásában, ha valakinek elmondhatjuk mi nyomaszt bennünket. Ezért van az, hogy szívesen megosztjuk a gondunkat a barátnőnkkel, egy rokonunkkal, kollégánkkal, vagy akár a fodrászunkkal.
A lényeg, hogy a feszültség oldásában nagy szerepe van a kommunikációnak, mert úgy érezzük, így nem egyedül cipeljük a terheket, és ez megkönnyebbülést okoz. Ugyanakkor egy férfiból sokszor harapófogóval sem lehet kiszedni, hogy mi az, ami nyomasztja. Ez azért van, mert ha az erősebbik nem tagjai olyan problémával találják szembe magukat, amit képtelenek megoldani, a saját férfiasságukban keresik a hibát. Ilyenkor inkább elfojtják a gondokat, és nem beszélnek róla. Sőt, hajlamosabbak az elvonulásra és az őrlődésre.

Eltérő levezetés
A kommunikációs különbségekből ered az is, hogy más segít a két nem tagjainak abban, hogy egy feszült helyzetben lazíthassanak egy kicsit. A nőknek sokat jelent a barátok társasága vagy valamilyen közös élmény. A férfiak pedig szívesebben vonulnak el egyedül valahova, ahol elillan belőlük a feszültség. A legtöbben elmenne k sportolni, barkácsolnak, vagy egyszerűen tesznek egy nagy sétát, hogy kiszellőztessék a fejüket.

Testi tünetek
Még a testünk is másfajta jeleket küld, ha sokáig stressznek vagyunk kitéve. A férfiaknál legtöbbször szív- és érrendszeri betegségek jelentkeznek, míg a nőket a menopausa előtt megvédi ettől az ösztrogén, de utána már az ő esetükben is nagyobb a rizikó. A nőknél inkább gyomor- vagy bélrendszeri panaszok várhatóak. Az is eltérő, hogy amikor terheléskor jelentkező mellkasi fájdalom lép fel, akkor a férfiaknál ez a karba sugárzik, a nőknél pedig az állukba, és nekik nem szorít úgy a mellkasuk, mint az erősebbik nem tagjainak. De ha tartósan fennáll a stresszes állapot, az mindkét nemnél ugyanolyan súlyos veszélyekkel jár: akár szívinfarktussal vagy agyvérzéssel is számolni kell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:58, szerda | Helyi

Ha hasonló vandalizmussal találkozik, értesítse a rendőrséget!

Érthetetlen rongálás idén is a parkerdőben – Miért csinálják?

2024. Február 20. 17:46, kedd | Helyi

Május 1-jén MAJÁLIS a Parkerdőben

2024. május 1-jén, szerdán színes programokkal várják a szórakozni és pihenni vágyókat a kiskunfélegyházi Parkerdőben.

2024. Február 20. 13:44, kedd | Helyi

Hamarosan elrajtol a Tour de Puszta!

Ismét egy télbúcsúztató, átmozgató terep és tájékozódási kerékpár túrára hívja a kihívásokat kereső kerékpárosokat és terepfutókat 2024. március 10-én a Bringabarátok Sportegyesület.

2024. Február 20. 07:56, kedd | Helyi

Anna az uszonyos úszás sellőkirálynője

Rabi Anna a serdülő kategória több számában is kiemelkedő eredményt ért el a Bácsvíz Kupa Uszonyosúszó Országos Versenyen.