Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Április 20. 19:00, vasárnap | Belföld
Forrás: - Adrienn -

Márpedig a kölcsön visszajár!

Márpedig a kölcsön visszajár!

A kölcsönadás szabályainak új alapokra helyezése a polgári törvénykönyvben, márciusban hatályba lépett. A világ változásával frissíteni kellett a jogrendet is.

A kölcsönadás szabályainak új alapokra helyezése a polgári törvénykönyvben, márciusban hatályba lépett. A világ változásával frissíteni kellett a jogrendet is, hiszen ma már a magánszemélyek közötti pénzforgalom is üzleti alapon működik.

Vessük papírra, az egyezséget!
Az új Ptk-val nem változott az a tény, hogy a kölcsönszerződés írásba foglalás nélkül is érvényes. Sajnos a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a szóbeli egyezség után legtöbbször behozhatatlan hátránnyal indul az, akinek nem akarják visszafizetni a tartozását. A szakemberek erre alapozva mindenkit arra biztatnak, hogy akár egy cetlire is, de mindenképpen foglalják írásba, hogy miben állapodtak meg. Ha kézzel írják és mindkét fél aláírja, akkor nem szükséges tanú sem hozzá, viszont ha géppel történik az írásba foglalás, akkor két tanú szükségeltetik.

Amiben változott a Ptk.!
Az új Ptk. mostantól azt veszi alapul, hogy:
- a felek éves kamatban állapodnak meg egymás közt – de az ne haladja meg a 20%-ot!
- ha a szerződést követően nem rögtön adjuk a kölcsönt, akkor az adott időszakra, a banki hitelek felvétele kapcsán már megismert rendelkezésre tartási díjat kell fizetni – ez pedig 5%-nál nem lehet több!
(Ha a felek egymás közt úgy döntenek, hogy ne legyen kamat, illetve rendelkezésre állási díj, megtehetik, de ezt bele kell a szerződésbe fogalmazni, sőt fel tüntetni, hogy ők most szívességi kölcsönszerződést kötöttek.

Kérhetünk biztosítékot!
Ez egy fontos módosítás, hiszen mostantól azt is alapesetként kezeli a törvény, hogy a kölcsön visszafizetésére biztosítékot kell nyújtani. Ezt a változást is a banki kölcsönügyletei ihlették. Ha a két fél úgy dönt, ettől is el lehet tekinteni. Viszont az, aki a kölcsönt kapja nem háborodhat fel amiatt, hogy írásban is vállalnia kell a tartozásáért a felelősséget!
Fontos! Ne felejtsük el, hogy azt is írásban kell rögzíteni, mi lesz a biztosíték felhasználása, ha az adós nem fizeti vissza a kölcsönt. Egy autó esetében például közösen eladják, hogy a kölcsön összegét abból fedezzék, vagy azt az adós használatra átadja a tartozásért fejében.

A megállapodás felmondható!
A törvény szerint a kamattal járó kölcsönt csak akkor kérhetjük idő előtt vissza, ha arra nyomós indokunk van. Például ha azt látjuk, hogy akinek kölcsönt adtunk, elkezdte eladni a tulajdonait, vagy mondjuk nem engedi, hogy a biztosíték állapotát ellenőrizzük. Szívességi kölcsön esetében viszont más a helyzet! Ha a saját helyzetünk romlása miatt szükségünk van a pénzünkre, bármikor, indoklás nélkül visszaigényelhetjük!
Figyelem! Aki a pénzt követeli, annak kell majd a hatóságok előtt az igazát bizonyítani és a polgári bíróság fog ítéletet hozni. Ha a kölcsönadó igaza mellett dönt, a tartozó félnek nem csak a tartozását kell visszafizetnie, hanem a késedelmi kamatot, sőt az ügyvédi munkadíjat és még a perköltséget is. Ha ezt felszólításra nem teszi meg, akkor a bírósági végrehajtó fog cselekedni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal