Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Április 13. 07:56, szerda | Helyi
Forrás: batthyanysuli.hu

Maradjatok kíváncsiak!

Maradjatok kíváncsiak!

Természettudományi versenyen vettek részt a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola 5-6. osztályos tanulói.

Gondolkodtál már azon, hogy mi okozza a minket körülölelő mindenséget, ezt a végtelen számú variációs lehetőséget? Érdekel az új felfedezése, és a miértek megválaszolása?

A Szolnoki Szakképzési Centrum Pálfy- Vízügyi Technikuma az idén is meghirdette a „Maradjatok kíváncsiak” természettudományi versenyét általános iskolások részére.

Célja, hogy a fiatalokat a tudományos, műszaki élet felé invitálják. A verseny komplexen tükrözi le az életet, a természetet, mert egy-egy fogalmat, gondolatot nem lehet csak kémiailag, biológiailag megmagyarázni, a bizonyossághoz áttekintően kell értelmezi a körülöttünk lévő világot.

A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola 5-6. osztályaiból 15 csapat írta meg az első, novemberi forduló feladatait. A második, januári fordulót követően az iskolából 1 csapat jutott be az országos döntőbe.

A „Sajtos Pufik” csapat tagjai: Fodor Petra, Hideg Zita és Tóth Beatrix 6. z osztályos tanulók.

Az országos döntőt április 8-án online rendezték meg, melyre egy előre megadott témából kellett felkészülni és előadást tartani. Az előkészületek a döntő megmérettetésre több hetes lelkiismeretes felkészüléssel teltek. Előadásunk címe: „Élelmiszerek összetevői és diétatípusok"

A többtagú szakmai zsűri tagjai közt volt okleveles biológus, agrármérnök, okleveles vegyész, kémiatanár, agrármérnök, okleveles környezetkutató is. A döntőbe bejutott csapatok közül a Batthyány az előkelő 5. helyezést érte el.
Felkészítő tanár: Kovács Ágnes

A verseny zárásaként prof. Dr. Dombi György, a Szegedi Tudományegyetem
Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszeranalitikai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára előadását hallgathatták meg a résztvevők.

Megfogadjuk Albert Einstein szavait, mely egyúttal a verseny mottója: „Nézz a
természet mélyére, és mindent jobban fogsz érteni."

Forrás: batthyanysuli.hu, facebook.com/maradjatokkivancsiak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)