Városlista
2021. december 7, kedd - Ambrus

Hírek

2011. Július 28. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Már majdnem 4 millió éve járunk felegyenesedve

Már majdnem 4 millió éve járunk felegyenesedve

Tanzániában bukkantak a kutatók azokra az ősi lábnyomokra, amelyek tanúsága szerint a mai ember ősei már 3,7 millió évvel ezelőtt is teljesen felegyenesedve jártak.

Ez pedig azt jelenti, hogy az ember 2 millió évvel korábban állt két lábra, mint azt a tudósok eddig hitték.

A szakemberek elmondták: az emberi láb formája adja talán az egyik legnyilvánvalóbb különbséget köztünk és az emberszabású majmok között. Arról azonban eddig csak homályos elképzelései voltak a tudósoknak, hogy az ember pontosan mikor költözött a fákról a földre - írja az Interface.

A kutatók azonban nemrégiben Tanzániában 11 olyan lábnyomra bukkantak, amelyek megközelítőleg 3,7 millió évesek, és amelyek arról tanúskodnak, hogy az ember egyik őse már ekkor teljesen felegyenesedve járt. Az adatok azonban arra is utalnak, hogy ez a képesség egy olyan fajnál alakult ki, amely még részben a fákon élt.

Az azonban egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy az ember ősei már úgy vándoroltak ki Afrikából, hogy hosszú távokat voltak képesek két lábon megtenni. A kutatások minden esetre arra utalnak, hogy az ember egyik első ismert ősétől, az Australopithecus afarensistől származnak a nyomok, amelyről eddig azt gondolták, hogy csupán a majmokhoz hasonló görnyedt testtartásban volt képes két lábon járni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 15:00, kedd | Belföld

Körözési toplistás bűnözőt fogtak el Gyöngyösön

Magyarország ötven legkeresettebb bűnözőjének egyikét fogták el Gyöngyösön - tájékoztatta a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t.

2021. December 07. 12:00, kedd | Belföld

Engedély nélkül tartott fegyvereket a gyenesdiási lövöldöző

Több fegyvert és lőszereket tartott engedély nélkül otthonában az a férfi, aki hétfő este több lövéssel megsebesítette feleségét, majd végzett magával

2021. December 07. 09:39, kedd | Belföld

Meghalt 224 beteg, 4311 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Meghalt 224, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4311 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu kedden,

2021. December 07. 08:34, kedd | Belföld

Rálőtt a feleségére, majd végzett magával egy férfi

Súlyosan megsérült egy nő hétfő délután Gyenesdiáson, miután többször is rálőtt a férje, aki később végzett magával - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.