Városlista
2020. május 26, kedd - Fülöp

Hírek

2020. Január 14. 13:11, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Már a tejfogaknál is fontos a rendszeres fogápolás

Már a tejfogaknál is fontos a rendszeres fogápolás

Az idei első Betűbölcsi vendége dr. Ónodi Izabella fogorvos volt, aki már nem első alkalommal tartott érdekes előadást a könyvtár gyermekbirodalmában fogápolás témakörben.

Az idei első Betűbölcsi vendége dr. Ónodi Izabella fogorvos volt, aki már nem első alkalommal tartott érdekes előadást a könyvtár gyermekbirodalmában fogápolás témakörben.

- A fogápolásban is – csakúgy, mint bármely más egészségügyi területen – a megelőzésre, a prevencióra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen megelőzni sokkal könnyebb bármit, mint azt követően gyógyítani.
Mi már a rendelőnkben is bevezettük az Amerikában közismertté és népszerűvé vált Dental Home szemléletet. Ennek az a lényege, hogy mielőtt még a gyermek első foga kibújik, már kiválasztják azt a rendelőt és orvost, aki egészen 12 éves koráig elkíséri a gyermek fogzási folyamatát. Megismerve a gyermeket, az orvos dönti el, hogy milyen periódusonként várja vissza őt szüleivel fogászati kontroll vizsgálatra. Annak ellenére, hogy a szülők nyilvánvalóan odafigyelnek fogápoláskor gyermekükre, de nem az ő feladatuk észrevenni az esetleges elváltozásokat a gyermek szájában
– nyilatkozta lapunknak dr. Ónodi Izabella.

- A gyermek ügyességét ne abban lássuk, hogy 3 évesen önállóan fogat tud mosni! – hívta fel a figyelmet a doktornő.

- Világhírű szaklapok is arról írnak, hogy a gyermekünk 7-8 éves koráig ellenőrizzük a megfelelő fog- és szájápolást. Miért is? Legfőképpen azért, mert a gyermekek kézmozgása még nem teljesen kifejlett, másrészt pedig 7-8 éves korig minden más fontosabb a gyermek számára az alapos, megfelelő technikával végzett fogmosásnál – magyarázta Izabella, aki kihangsúlyozta azt is, hogy a fogmosás mellett nagyon fontos a táplálkozás témaköre is, hiszen nem mindegy meddig szoptatja az édesanya gyermekét. Más száj- és fogápolás szükséges egy anyatejjel táplálkozó gyermek, és más az egyéb korcsoportba tartozó, vegyes táplálékot fogyasztó gyermek számára.

A doktornő előadásában kiemelte a 3 vagy 6 havi kontroll fontosságát, mely nemcsak az esetleges rendellenességekre, elváltozásokra derít fényt, hanem segít ráhangolódni egy olyan szemléletre, ami a fogászati ellenőrzéseket magától értetődőnek tartja. A gyermek a rendszerességnek köszönhetően soha nem fog félni a kontrolltól, természetesnek fogja tartani azt.

- Ha egyszerűbben szeretnék fogalmazni, akkor ezeket a rendszeres vizsgálatokat a fodrászathoz hasonlítanám. Azt sem engedjük, hogy a gyermekünk szemébe nőjön a haja, ezért rendszeresen elvisszük fodrászhoz. A fogai miért lennének kevésbé fontosak? – vetette fel mosolyogva a kérdést Izabella.

A doktornő interaktív előadásában súlyos téveszméket is eloszlatott, miszerint a tejfogakat nem kell betömni, nem kell kezelni.
- A rágás, az arcfejlődés és esztétikai szempontból sem mindegy, hogy egészséges vagy szuvas fogai vannak a gyermeknek. Arról nem is beszélve, hogy a tejfogaknak is vannak érző idegszálai, melyek ugyanúgy tudnak fájni, mint a végleges fogaké. Előbb-utóbb minden gyermeknél bekövetkezik a vegyes fogazati időszak, amikor nem jó, ha a tejfogak szuvasak és mellettük már ott vannak a maradó fogak is – részletezte a doktornő, aki az előadásra ezúttal egy vitamindús egészségtálcával is készült, hogy ezáltal is népszerűsítse a gyermekek körében a finom zöldségeket és az egészséges táplálkozást.

- Apró praktikákkal szerettessük meg gyermekeinkkel a ropogós zöldségeket és a zamatos gyümölcsöket, hogy mindig szívesen fogyasszák azokat. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a csokoládétól tiltsuk el őket. Nem lenne hiteles tőlem, ha ezt ösztönözném, hiszen én is nagyon szeretem a csokit. Helyette azt tanácsolnám: tanítsuk meg gyermekeinkkel a helyes fog- és szájápolást, hangsúlyozzuk számukra a rendszeres fogmosás és fogászati ellenőrzés fontosságát, hogy a fogápolásra úgy tekintsenek, mint az élet természetes velejárójára.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 25. 09:21, hétfő | Helyi

Akiért a harang szól…

In memoriam BENSE SÁNDOR ny. főkántor, kántortanító

2020. Május 25. 09:19, hétfő | Helyi

Mától újabb enyhítések érvényesek a kormányhivatali ügyintézésben is

A járvány elleni sikeres védekezésnek köszönhetően mától (május 25.) újabb enyhítések jönnek a kormányhivatali ügyintézésben is.

2020. Május 25. 09:15, hétfő | Helyi

A szablyavívás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A Hungarikum Bizottság döntésével a klasszikus magyar szablyavívás hagyományát, a magyar kardiskola alapját, mint kiemelkedő jelentőséggel bíró nemzeti értéket is a hungarikumok közé emelte.

2020. Május 25. 07:55, hétfő | Helyi

Az egész országra figyelmeztetést adtak ki

Zivatarveszély miatt minden megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre.