Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Január 14. 13:11, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Már a tejfogaknál is fontos a rendszeres fogápolás

Már a tejfogaknál is fontos a rendszeres fogápolás

Az idei első Betűbölcsi vendége dr. Ónodi Izabella fogorvos volt, aki már nem első alkalommal tartott érdekes előadást a könyvtár gyermekbirodalmában fogápolás témakörben.

Az idei első Betűbölcsi vendége dr. Ónodi Izabella fogorvos volt, aki már nem első alkalommal tartott érdekes előadást a könyvtár gyermekbirodalmában fogápolás témakörben.

- A fogápolásban is – csakúgy, mint bármely más egészségügyi területen – a megelőzésre, a prevencióra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen megelőzni sokkal könnyebb bármit, mint azt követően gyógyítani.
Mi már a rendelőnkben is bevezettük az Amerikában közismertté és népszerűvé vált Dental Home szemléletet. Ennek az a lényege, hogy mielőtt még a gyermek első foga kibújik, már kiválasztják azt a rendelőt és orvost, aki egészen 12 éves koráig elkíséri a gyermek fogzási folyamatát. Megismerve a gyermeket, az orvos dönti el, hogy milyen periódusonként várja vissza őt szüleivel fogászati kontroll vizsgálatra. Annak ellenére, hogy a szülők nyilvánvalóan odafigyelnek fogápoláskor gyermekükre, de nem az ő feladatuk észrevenni az esetleges elváltozásokat a gyermek szájában
– nyilatkozta lapunknak dr. Ónodi Izabella.

- A gyermek ügyességét ne abban lássuk, hogy 3 évesen önállóan fogat tud mosni! – hívta fel a figyelmet a doktornő.

- Világhírű szaklapok is arról írnak, hogy a gyermekünk 7-8 éves koráig ellenőrizzük a megfelelő fog- és szájápolást. Miért is? Legfőképpen azért, mert a gyermekek kézmozgása még nem teljesen kifejlett, másrészt pedig 7-8 éves korig minden más fontosabb a gyermek számára az alapos, megfelelő technikával végzett fogmosásnál – magyarázta Izabella, aki kihangsúlyozta azt is, hogy a fogmosás mellett nagyon fontos a táplálkozás témaköre is, hiszen nem mindegy meddig szoptatja az édesanya gyermekét. Más száj- és fogápolás szükséges egy anyatejjel táplálkozó gyermek, és más az egyéb korcsoportba tartozó, vegyes táplálékot fogyasztó gyermek számára.

A doktornő előadásában kiemelte a 3 vagy 6 havi kontroll fontosságát, mely nemcsak az esetleges rendellenességekre, elváltozásokra derít fényt, hanem segít ráhangolódni egy olyan szemléletre, ami a fogászati ellenőrzéseket magától értetődőnek tartja. A gyermek a rendszerességnek köszönhetően soha nem fog félni a kontrolltól, természetesnek fogja tartani azt.

- Ha egyszerűbben szeretnék fogalmazni, akkor ezeket a rendszeres vizsgálatokat a fodrászathoz hasonlítanám. Azt sem engedjük, hogy a gyermekünk szemébe nőjön a haja, ezért rendszeresen elvisszük fodrászhoz. A fogai miért lennének kevésbé fontosak? – vetette fel mosolyogva a kérdést Izabella.

A doktornő interaktív előadásában súlyos téveszméket is eloszlatott, miszerint a tejfogakat nem kell betömni, nem kell kezelni.
- A rágás, az arcfejlődés és esztétikai szempontból sem mindegy, hogy egészséges vagy szuvas fogai vannak a gyermeknek. Arról nem is beszélve, hogy a tejfogaknak is vannak érző idegszálai, melyek ugyanúgy tudnak fájni, mint a végleges fogaké. Előbb-utóbb minden gyermeknél bekövetkezik a vegyes fogazati időszak, amikor nem jó, ha a tejfogak szuvasak és mellettük már ott vannak a maradó fogak is – részletezte a doktornő, aki az előadásra ezúttal egy vitamindús egészségtálcával is készült, hogy ezáltal is népszerűsítse a gyermekek körében a finom zöldségeket és az egészséges táplálkozást.

- Apró praktikákkal szerettessük meg gyermekeinkkel a ropogós zöldségeket és a zamatos gyümölcsöket, hogy mindig szívesen fogyasszák azokat. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a csokoládétól tiltsuk el őket. Nem lenne hiteles tőlem, ha ezt ösztönözném, hiszen én is nagyon szeretem a csokit. Helyette azt tanácsolnám: tanítsuk meg gyermekeinkkel a helyes fog- és szájápolást, hangsúlyozzuk számukra a rendszeres fogmosás és fogászati ellenőrzés fontosságát, hogy a fogápolásra úgy tekintsenek, mint az élet természetes velejárójára.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.