Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Március 13. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: webbeteg.hu

Már a kisbabák is felismerik az igazságtalanságot

Már a kisbabák is felismerik az igazságtalanságot

Washingtoni kutatók szerint már a 15 hónapos gyermekek is képesek felismerni az egyenlőtlen bánásmódot, sőt, a babák többsége válaszként nagylelkűséggel közelít a méltánytalanság elszenvedője felé.

Az alig egyéves csöppségek nemcsak képesek eldönteni, hogy egyenlően bánnak-e velük, hanem sokszor meglepően altruista módon, akár a saját kárukra is próbálnak segíteni másoknak. A kutatók 47 bébi reakcióját vizsgálták videofilmek vetítése közben, melyekben az ételt igazságosan, illetve igazságtanul osztották el két szereplő közt. A felmérés során abból a megfigyelésből indultak ki, hogy a bébik általában nagyobb figyelmet szentelnek a számukra meglepő dolgoknak.

A kutatók megfigyelése szerint a kisdedek egy része hosszabb ideig nézte a képernyőt, amikor az egyik résztvevő több ételt kapott a másiknál. A gyermekek az étel egyenlő és igazságos elosztását várták, ezért nagyon meglepődtek, amikor nem ezt látták.

A tanulmányt vezető Jessica Sommerville, a University of Washington kutatója elmondta, az eredmények azt bizonyítják, hogy a méltányosság és az önzetlenség normái sokkal hamarabb az emberi viselkedés részévé válnak, mint azt eddig hittük. Egy másik kísérletben a bébik két játékot kaptak, majd az egyik kutató jelezte, hogy ő is szeretne egyet, mire a gyermekek kétharmada hajlandó volt a kutató javára lemondani az egyik játékról. A számukra kedvesebb játékot odaadni hajlandó ún. „altruista megosztó” gyermekek közel 92 százaléa az igazságtalan elosztást prezentáló jelenetek láttán is több időt töltött a képernyő előtt, míg a kevésbé preferált játékot odaadó „önző megosztók” 86 százaléka jobban meg volt lepődve, amikor az étel igazságos elosztását látta. Korábbi tanulmányok szerint, a kétévesek képesek önzetlenül segíteni egymásnak és kb. hat-hét éves korra alakul ki a méltányosság érzése, ám az új kutatás azt jelzi, hogy ez már jóval korábban lehetséges. Az hogy az egyenlőtlen bánásmódot felismerő csemeték kedvenc játékaik megosztásával próbálják kompenzálni társukat a méltánytalansággal szemben, azt sugallja, hogy az altruizmus és az igazságérzet kapcsolatban áll egymással. - összegezte a kutatás eredményét Sommerville.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.