Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Március 21. 15:27, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Magyarországon évente 1,2 milliárd PET-palackot termelünk

Magyarországon évente 1,2 milliárd PET-palackot termelünk

Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP helyi elnöke tavaly novemberben kezdeményezte a megyei önkormányzatnál, hogy intézményeikből vonják ki a PET-palackok használatát, ezzel is mérsékeljék a műanyaghulladék termelődését.

A Víz Világnapjához (március 22.) közeledve sajtótájékoztató keretében számolt be az LMP helyi elnöke kezdeményezésének fejleményeiről.

Kis-Szeniczey Kálmán arról számolt be, hogy Indítványát elfogadták. Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke levelet is írt megyénk polgármestereinek, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Emellett Kis-Szeniczey Kálmán az ország 3000 településének honatyáit is megkereste levélben, és arra kérte őket, hogy indítsanak egy szemléletformáló kampányt.

Magyarországon évente 1,2 milliárd PET-palackot termelünk, melynek csak 20 százaléka kerül újrahasznosításra. A többi úgymond az „utcán végzi”, eldobják őket árokpartokon, erdőkben, védett területeken, tavakban, folyókban, de számos egyéb helyen is találkozhatunk vele. Sajnos gyakori az is, hogy a háztartásokban eltüzelik a kiürült, hasznavehetetlen palackokat, ezzel azonban olyan toxikus részecskék kerülnek a levegőbe, melyek éveken keresztül mérgezik a tágabb és szűkebb környezetünket, a kertjeinket, melyben a zöldségeket és gyümölcsöket termesztjük.

A PET-palackok használatának visszaszorítására Kis-Szeniczey Kálmán arra biztatja a lakosságot, hogy fogyassza a jó minőségű, tisztított ivóvizet, de ha valaki mindenképpen ragaszkodik az ásványvízhez, akkor azt vásárolja üveges kiszerelésben és ne PET-palackban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.

2024. Május 07. 09:19, kedd | Helyi

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.

2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.