Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2011. Augusztus 13. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Magyarország minden régiójában bővült az ipari termelés az első félévben

Magyarország minden régiójában bővült az ipari termelés az első félévben

Az év első hat hónapjában 8,1 százalékos ipari termelésnövekedés volt megfigyelhető az előző év azonos időszakához viszonyítva Magyarország minden régiójában.

2011 júniusában 1,4 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest, azonban a munkanappal kiigazított számok 1 százalékos növekedést mutatnak. A szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított ipari termelés némi visszaesést mutat, 0,6 százalékkal csökkent májushoz képest.

Az összes ipari értékesítés esetében 2011 júniusában 3,2 százalékos csökkenés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához képest, amelynek hátterében a belföldi eladások 6,4 százalékos, míg az exportforgalom 0,6 százalékos visszaesése állt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított összes értékesítés 0,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

Az exportforgalom 0,6 százalékos visszaesése a feldolgozóipar 1,2 százalékos volumencsökkenésének, illetve a villamos-energia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás 18,1 százalékos, illetve a bányászat rendkívül nagymértékű, 150,9 százalékos növekedésének eredőjeként alakult ki. A feldolgozóiparon belül a legnagyobb visszaesést a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (26 százalék) és a villamos berendezés gyártása (14,7 százalék) mutatta. A gép, gépi berendezés gyártása, a textília, ruházat, bőr, és bőrtermék gyártása, illetve a koksz-gyártás, kőolaj-feldolgozás 10 százalékot meghaladó volumennövekedései hatottak elsősorban pozitívan az exportértékesítésre.

A belföldi értékesítés tekintetében minden ágazat esetén csökkentek az eladások, a feldolgozóiparban 4 százalékkal, míg a bányászat területén 3,5 százalékkal esett vissza a forgalom. A feldolgozóipari termelést a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 30,1 százalékos, míg gumi-műanyag és nemesfém ásványi termék gyártása 12,5 százalékos csökkenése húzta le legjobban. Ezzel szemben a legjobban teljesítő alág a gép, gépi berendezés gyártása és a textília, ruházat, bőr, és bőrtermék gyártása volt, előbbi alszektor 45,6 százalékkal, míg utóbbi 24,6 százalékkal növelte eladásait.

A 2011. júniusi mérsékeltebb ipari termelési volumenváltozás hátterében termelési oldalról a legnagyobb arányt képviselő feldolgozóipar 2,1 százalékos csökkenése állt, azonban a bányászat 5,6 százalékos bővülést mutatott. A következő alágak kibocsátásának csökkenése húzta le leginkább az ipari termelést: számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (24,7 százalék), villamos berendezésgyártás (13,2 százalék), fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység (5,9 százalék), koksz-gyártás, kőolaj-feldolgozás (3 százalék). Ezzel szemben a gép, gépi berendezés gyártása 32,9 százalékot, a textília, ruházat, bőr, és bőrtermék gyártása 13,7 százalékot, a gyógyszergyártás 12,3 százalékot, fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 6 százalékot, járműgyártás pedig 4,4 százalékot növekedett.

A kiemelt ágazatok összes rendelésállománya 2011 júniusában 18,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A belföldi rendelésállomány 0,5 százalékkal, míg az exporté 21 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari termelés 2011 január-júniusában Magyarország minden régiójában nőtt 2010 azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon (14,8 százalék), a legkisebb a Közép-Dunántúlon (3,7 százalék) volt megfigyelhető - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: termelés

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 12:01, csütörtök | Belföld

Sokan mobiloznak közlekedés közben

Nemcsak autót vezetve, hanem gyalogos közlekedés, biciklizés vagy rollerezés közben is hajlamosak mobilozni az emberek - állapította meg egy friss kutatás, amelynek eredményét az MTI-hez is eljuttatták.

2020. Október 22. 09:55, csütörtök | Belföld

Október 23. - Kevesebb helyen, szűkebb körben tartanak megemlékezéseket

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából a hagyományosan már október 22-én kezdődő megemlékezéseket a koronavírus-járvány miatt idén csak szűk körben tartják vagy egyáltalán nem rendezik meg.

2020. Október 22. 09:20, csütörtök | Belföld

Meghalt 46 beteg, 2032-vel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt negyvenhat többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2032 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

2020. Október 22. 07:00, csütörtök | Belföld

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők

Úgynevezett antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel az M1 csatornán.