Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Július 13. 07:06, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Magyarország megfigyelő lett a Csendes-óceáni Szövetségben

Magyarország megfigyelő lett a Csendes-óceáni Szövetségben

Magyarország megfigyelőként felvételt nyert a Csendes-óceáni Szövetségbe, ami a kormány déli nyitás politikájának első jelentős latin-amerikai diplomáciai eredménye.

Tudatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vasárnap közleményben az MTI-vel.
A tárca áprilisban nyújtotta be hivatalos kérelmét, melyről az integrációs szervezet négy tagországának állam- és kormányfői döntöttek július elején Peruban.

A Csendes-óceáni Szövetséget "a szorosabb kereskedelemi koordináció és mélyebb integráció érdekében" a régió legnyitottabb gazdaságai hozták létre 2011 áprilisában. A szervezet világos és pragmatikus célokat követ, amelyek a gazdaság fejlesztését, a versenyképesség fokozását és az életszínvonal növelését szolgálják - áll a közleményben.

Magyarország a vízgazdálkodás, a kis- és közepes vállalatok támogatása, valamint - a Stipendium Hungaricum program keretében - az oktatás területén kapcsolódik be a közös munkába - tudatta a KKM.

A Csendes-óceáni Szövetség tagja Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru, számos más ország pedig megfigyelőként vesz részt a szervezet munkájában, köztük így már Magyarország is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter márciusban a mexikóvárosi magyar kereskedőház ünnepélyes megnyitásakor jelentette be, hogy Magyarország megfigyelőként felvételét kérte a szövetségbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.