Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Augusztus 09. 10:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: hirado.hu

Magyarok, akiknek sikerült meglovagolni a hollywoodi álmot

Magyarok, akiknek sikerült meglovagolni a hollywoodi álmot

A filmes szakma tele van magyar származású sztárokkal. Vannak olyanok is az élvonalban, akik magyarként, magyar névvel írnak éppen történelmet.

Észrevették már, hogy a magyarok mindenhol ott vannak? Bizony ez így van! Most nem arról beszélünk, hogy minden második filmben elhangzik egyszer: "Budapest" (mondjuk, azért ez is szóra érdemes), hanem, hogy akárhányszor szóba kerül egy világrengető felfedezés, egy újabb sikeres projekt, hamarosan kiderül, legalább egy magyarnak biztosan köze van a dologhoz. A magyarok világhódító útja azonban egyáltalán nem most kezdődött, gondoljunk csak Lugosi Bélára vagy Harry Houdinire, alias Weisz Erikre.

Ám nem csak a "vérszívásban" és a kiszabadulós mutatványokban jeleskedtek anno hazánk fiai. Azt kevesen tudják, hogy Hollywoodot szegről-végről szintén magyarok alapították. Itt van például Zucker Adolf, aki Mátészalkán járt iskolába, majd 15 éves korában elindult szerencsét próbálni a tengerentúlra. Neki aztán olyannyira bejött az élet Amerikában, hogy a mai egyik legsikeresebb filmes cég, a Paramount Pictures az ő 1912-ben alapított cégének átszervezéséből jött létre. A Fox Television Network és a 20th Century Fox pedig a Tolcsván született Friedman Wilmos, azaz William Fox filmszínház-birodalmából fejlődött ki. Sajnos a mi Vilmosunk a sok felvett kölcsön miatt - amit törleszteni persze nem tudott - 1936-ban teljesen tönkrement, és bár nevét a stúdiók még mindig őrzik, ő az incidens után a nyilvánosságtól visszavonulva szegényen tengődött.

Hollywood persze a mai napig tobzódik a magyar származású sztárokban, ott van Drew Barrymore, Goldie Hawn, Elsa Pataky, Adrien Brody vagy a csalfa Ben Affleck. De most nem ők azok, akikre igazán büszkék vagyunk, hanem azok a kiváló szakemberek és tehetségek, akik magyarként, magyar névvel kerültek be a filmes szakma kiválóságai közé.

Wagner Csaba

A Fejér megyei srác 2010-ben jutott el először Kaliforniába, hogy tehetségét és megszerzett tudását ott kamatoztathassa. Bár kezdetben nem ment minden egyszerűen, ma már a Warner Brosnál ő felel a különleges hangeffektekért. A 29 éves Wagner Csaba naponta legalább 20 órán át ül a számítógépe előtt, aminek persze megvan a gyümölcse, eddig már két MPSE Golden Reel díjat sikerült besöpörnie munkatársaival. A sikeres sound designer egyébként nem tervezi, hogy valaha is hazaköltözik, de meredeken ívelő karrierje láttán ezen senki nem csodálkozik. Bár a család nagyon hiányzik Csabának, ő jól megvan a Los Angelestől alig pár mérföldre fekvő kisvárosi otthonában. A magyar tehetség egyébként olyan filmekben működött eddig közre, mint a Tűzgyűrű, ahol Gipsy Danger hörgését saját hangjának eltorzításával hozta létre, a Transformers: A kihalás kora, meg a pár napja már a mozikban futó Terminátor: Genesys.

Török Attila

A 26 éves CGI-látványtervező srácról már lehetett hallani az Éhezők viadala: Futótűz című film effektjeivel kapcsolatosan, hiszen ő tervezte a Katnisséket üldöző mérgező ködöt. Attila jelenleg az egyik legnevesebb stúdiónak dolgozik, a londoni Double Negative-nak, ahova egy animációs megmérettetés fődíja juttatta be, alig 22 évesen. A tehetség a Bournemouth Egyetemen végzett, amelynek animációs képzése az egyik legrangosabb egész Európában. Bár Attila effektjei általában alig egy-két percen keresztül láthatóak a filmekben, a munka, ami a felejthetetlen pillanatok mögött van, óriási. Egy-egy 15 snittből álló jeleneten akár fél évig is dolgozhat egy látványtervező. A magyar fiatalember legújabb munkáit a Chris Hemsworth főszereplésével forgatott, A tenger szívében című filmben, illetve decemberben, a legújabb Star Wars-moziban láthatjuk.

Elek Zoltán

Az Oscar-díjas Elek Zoltán jelenleg a KREA Kortárs Művészeti Iskola smink és maszk képzésének szakmai védnöke, korábban egész Hollywoodot meghódította. Jelenleg is az amerikai Filmakadémia tagja. Bajuszkészítéssel kezdte a pályáját, amit kezdetben kész gyötrelemként élt meg a neves maszkmester. De miután ráállt a keze, tudta, hogy ez lesz az ő hivatása. Elek Zoltán az 1985-ös, Maszk című filmért kapta meg a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia legrangosabb elismerését, ezután 15 sűrű év következett. A neves szakember olyan filmekben működött közre, mint Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, A függetlenség napja, a Terminál, a Legdrágább az életed 4.0. és a Halálos iram.

Magyar Zsolt

Hangmérnökként érte el a legnagyobb sikereket, pedig Magyar Zsolt eredetileg filmzeneszerzőnek készült. Aztán jött pár év a UCLA Egyetem kurzusain, megismerkedett Richard Mercadóval, akinek jóvoltából bekerült pár filmforgatásra. Bár zeneszerzőként még nem alkalmazták, hangmérnökként - amihez egyébként szintén kiválóan értett - több alkalommal is befogták. Fiatalemberként egykettőre rájött, a filmiparban túl sok a zeneszerző, így aztán megmaradt a hangmérnöki pályán. Amerikában nem divat az utószinkronizálás, úgyhogy munkája kiemelkedően fontos. Feladata, hogy a zajokat kiszűrve kifogástalanul rögzítse a párbeszédeket. Természetesen ő is sok hírességgel dolgozott együtt pályája során, köztük Faye Dunawayjel, aki már azért is ordítozott, ha véletlenül valaki rá talált nézni, Bijou Philipssel, akinek órákig kellett könyörögni, hogy feltehessék rá a mikrofont és persze a mindig elkéső Paris Hiltonnal is. A leghíresebb filmek, melyekben Zsolt is rész vett, a Parajelenségek, a Maniac, a Superfast, a Gyilkosság másodállásban Deryl Hannah főszereplésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.