Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. December 03. 19:03, vasárnap | Belföld
Forrás: Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

Magyar részvétellel rendeztek karácsonyi jótékonysági vásárt Betlehemben

Magyar részvétellel rendeztek karácsonyi jótékonysági vásárt Betlehemben

A visegrádi országok - köztük Magyarország - idén is saját pavilonnal vettek részt a december eleji, egynapos betlehemi jótékonysági vásáron, amellyel a város megkezdi készülődését a karácsonyra.

Magyarország már hatodik alkalommal jelenik meg adományaival a Születés templomának szomszédságában, a Jászol téren tartott rendezvényen.

Rada Csaba, Magyarország ramallahi külképviseletének vezetője elmondta az MTI-nek, hogy tavaly óta már nemcsak Kalocsa, Betlehem testvérvárosa, hanem Kecskemét is ajándékokat küldött a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségével a vásárra, s az eladásukból származó bevételt a szükséget szenvedő helyi gyermekeknek adományozzák.

Nassar Khamís, Magyarország tiszteletbeli konzulja árulta családjával a magyar termékeket. Khamis Magyarországon végezte el az orvosi egyetemet, és Betlehem keresztény közösségének egyik különösen megbecsült tagja, hiszen kisbabák ezreit segítette világra az elmúlt évtizedekben a városban.

Kalocsáról kerámiatárgyak érkeztek, Kecskemétről magyaros konzervipari termékek, köztük Piros Arany és Erős Pista, és helyben kapható magyar árukat, borokat is elhelyeztek a pulton.

Ezen az évről évre egyre rangosabb és jelentősebb eseményen csak néhány ország jelenik meg: Oroszország mellett idén Európából a spanyolok és Belgium, valamint mellettük minden visegrádi ország. A magyar pavilon szomszédságában Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Lengyelország is adományai árulásával járult hozzá a vásár sikeréhez és a palesztin gyerekek támogatásához.

A Magyarországon kora ősziesnek számító időben, szikrázó napsütésben fiatalok egy csoportja vidám bohócjelmezekben szórakoztatta a gyerekeket, a színpadon helyi együttesek léptek fel, ismert karácsonyi dalok arab nyelvű változatait játszották.

Néhány évtizede a Jeruzsálemtől csak néhány kilométerre lévő város lakosainak túlnyomó többsége még keresztény volt, de mára a kivándorlás és a muzulmánokhoz képest sokkal kevesebb gyermekszületés miatt a keresztények már kisebbséget alkotnak Betlehemben.

A békés, vidám vásári hangulat sem feledtette a vásárt látogató palesztinokkal máig megoldatlan sok évtizedes politikai konfliktusukat. Damiem Kort, egy jeruzsálemi szálloda főkönyvelője elmondta, hogy noha szerinte a karácsony a béke jelképe, de "hiába remélik már ötven éve a béke eljövetelét, mert semmi sem történik".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.