Városlista
2021. december 7, kedd - Ambrus

Hírek

2011. Július 31. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Magyar gyártású és 50 milliót spórolhatunk vele

Magyar gyártású és 50 milliót spórolhatunk vele

Két saját tervezésű intercity kocsi prototípusának gyártására kapott engedélyt a MÁV-tól a vasúttársaság egyik leányvállalata.

A szerelvények megfelelnek az európai szabványnak, de a külföldi kocsiknál 50 millió forinttal olcsóbbak lennének. Az alkatrészek 80 százalékát hazai beszállítóktól szereznék be.

 

A gépsorok már készen állnak, év végétől a MÁV szolnoki járműjavító egyik csarnokában szerelik össze a két magyar tervezésű intercity kocsi prototípusát.

- Lehetőséget biztosít arra, hogy bebizonyítsuk, hogy képesek vagyunk új személykocsik gyártására, és Magyarországon mintegy másfél évtizedes szünet után újraindulhat az iparág - mondta a hírTV-nek Meggyes Tibor, termelésszervezés-vezető.

A vasúti járműgyártást 17 éve állították le, Szolnokon azóta csak karbantartási munkákat végeznek a külföldön gyártott szerelvényeken. A MÁV járműparkjának átlagéletkora meghaladja a 30 évet.

- Kétszáz IC-kocsit kíván a következő tíz évben a MÁV beszerezni, illetve felújítani, erre a munkára szeretnénk pályázni. Első lépésként két prototípust készítünk el, az engedélyt a MÁV Zrt. igazgatóságától már megkaptuk. Terveink szerint 2012 végére ezeket át fogjuk adni a MÁV-Start részére - jelentette ki Zaránd György, a MÁV-Gépészet Zrt. vezérigazgatója.

Az új IC-kocsi nemcsak gyors, de kényelmes, és a modern technikával is felszerelték.

- 200 kilométeres végsebességgel száguldhat a teljesen klimatizált szerelvény. A kocsi kiegészül a korábban nemigen alkalmazott vizuális utas tájékoztatóval is - mondta Farkas László járműfejlesztési vezető.

A prototípust a tervek szerint 2013 tavaszán teszteli a MÁV, ha a szigorú előírásoknak megfelel, megkezdődhet a sorozatgyártás is. (rá)

hírTV

Címkék: vasút

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 15:00, kedd | Belföld

Körözési toplistás bűnözőt fogtak el Gyöngyösön

Magyarország ötven legkeresettebb bűnözőjének egyikét fogták el Gyöngyösön - tájékoztatta a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t.

2021. December 07. 12:00, kedd | Belföld

Engedély nélkül tartott fegyvereket a gyenesdiási lövöldöző

Több fegyvert és lőszereket tartott engedély nélkül otthonában az a férfi, aki hétfő este több lövéssel megsebesítette feleségét, majd végzett magával

2021. December 07. 09:39, kedd | Belföld

Meghalt 224 beteg, 4311 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Meghalt 224, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4311 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu kedden,

2021. December 07. 08:34, kedd | Belföld

Rálőtt a feleségére, majd végzett magával egy férfi

Súlyosan megsérült egy nő hétfő délután Gyenesdiáson, miután többször is rálőtt a férje, aki később végzett magával - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.