Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Január 17. 08:00, szombat | Bulvár
Forrás: - Adrienn -

Magas sarkúban jobban jár

Magas sarkúban jobban jár

Az ortopédorvosok, reumatológusok óva intik a nőket a magas sarkú cipőktől. De lehet, hogy mégis jobban jár, aki minél tovább ilyenben glasszál…

Nemrégiben azzal a meghökkentő kijelentéssel álltak elő norvég kutatók, hogy az időskorig tartó magas sarkú cipőben való járás kifejezetten segít a combnyaktörés megelőzésében, mert javítja az egyensúly-érzékelést. Ezzel közvetve jó hatással van az életkilátásokra is.

Halálos is lehet
Idősebb korban az emberek hajlamosak elesni. Sajnos ilyenkor könnyen szenvednek combnyaktörést, ami akár halálos is lehet. Többnyire a szövődmények miatt. Tízből egy páciens négy héten belül, sokan pedig egy éven belül elhunynak. A túlélők közül sem mindenki rehabilitálható a korábbi szintre. Az egyensúlyérzék már a 30-as évektől hanyatlik, mivel az izmok és az agy közötti idegi összeköttetés minősége romlik.

Magas sarkúban, módjával
A folyamatot szerencsére lehet lassítani mozgással, tornával és – meglepő módon – magas sarkú cipő viselésével, ami persze 5 cm-nél magasabb ne legyen. Statisztikai elemzések alapján norvég kutatók kimutatták: akik még a 70-es éveikben is magas sarkú cipőben jártak, tovább megőrizték egyensúlyérzéküket, és ezáltal jóval ritkábban esnek el. Ha valaki nem adja meg magát a nyavalyáknak, aktív marad (és még magas sarkú cipőt is hord), sokat tesz azért, hogy a combnyaktörést elkerülje. Persze nem mindenki képes idősebb korban – például lábfeje deformáltsága miatt – magas sarkú cipőt hordani.

Megőrizni az egyensúlyérzéket
Az egyensúlyérzéket nagyon jól fejleszti a társastánc és a tajcsi is. De nem feltétlenül kell táncterembe vagy tornaterembe járni. Az egyensúlyérzék, az állóképesség már azzal fejleszthető, ha naponta néhány percig lábujjhegyen jár, illetve ha naponta tempós sétákat tesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.