Városlista
2020. június 5, péntek - Fatime

Hírek

2013. Szeptember 13. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Mádl Dalma és Karácsony Sándor Ópusztaszer idei díjazottjai

Mádl Dalma és Karácsony Sándor Ópusztaszer idei díjazottjai

A Kisboldogasszony napján tartott ópusztaszeri Szobori búcsún idén is ketten kapták meg az Emlékpark Szer Üzenete-díját.

A Kisboldogasszony napján tartott ópusztaszeri Szobori búcsún idén is ketten kapták meg az Emlékpark Szer Üzenete-díját. Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, Mádl Ferenc államfő özvegye személyesen vette át az ezüst pecsétgyűrűt, Karácsony Sándor posztumusz díját a kiváló pedagógus, író rokonainak adta át Kertész Péter ügyvezető.

Harmincnál is több fogattal, hintóval, lovas kocsival, pónifogattal érkeztek az ünnepre a környékbeliek, akik a régi búcsúk hangulatát idézték fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Az alkalomból megnyílt a székelykapu is, és egész nap ingyenes programokkal várták a látogatókat.

A szeri monostor romjai között tartott püspöki szentmisén évről évre Árpád vezérről és az ő emlékezetét éltető középkori monostor alapítóiról emlékeznek meg. A 116 éves hagyományokkal bíró Szobori búcsú 2007-ben éledt újjá, azóta minden évben ketten kapják meg a Szer Üzenete-díjat a szentmise keretei között. Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök prédikációjában a józan ész és az erkölcsös élet fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte: a ma emberének is ismernie kell gyökereit, az eléje táruló lehetőségeket, és tisztában kell lennie azzal, hogy céljainak eléréséhez nem mások kárán át vezet az út. A befejező áldás előtt került sor a Szer Üzenete-díjak átadására. A monostor ásatása során fellelt íjas ezüst pecsétgyűrű másolatát olyan keresztény, magyar embereknek ítélik oda, akik közösségteremtő munkájukkal, példamutató életükkel terjesztik Szer üzenetét. Idén Mádl Dalma jószolgálati nagykövetnek adták át az elismerést, valamint posztumusz díjban részesítették Karácsony Sándor pedagógus-írót, akinek unokája, dédunokája és keresztfia vett részt az ünnepségen. Karácsony Sándor laudációját Levente Péter színész, tanár, „önképző társaslény” küldte el a szervezőknek. Dalma asszony így nyilatkozott a díj átvétele után: „Nem is álmodtam, hogy én fogom kapni. Nagyon nagy megtiszteltetés, meghatódtam kellőképpen, és igyekszem a munkámat tovább csinálni”.

A nap további részében Fábián Tamás, az Etiópiában tragikus körülmények között elhunyt magyar geográfus fotóiból nyílt kiállítást tekinthették meg a látogatók. A gyerekeket aszfaltrajzverseny és interaktív mese várta, volt terelési bemutató, korabeli tanóra és népi játszóház a skanzenben, nomád életmód bemutató a Nomád Parkban. Délután a számos gyönyörű fogat és lovas kocsi a vendégek rendelkezésére állt, bármelyikre felülhettek és tehettek egy kört az Emlékparkban.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 05. 13:23, péntek | Helyi

Pedagógusnapi köszöntés

2020. Június 05. 11:33, péntek | Helyi

Minden korosztály képviseltette magát az EFI kerékpártúráján

A Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda június 3-án (szerdán) kellemes biciklitúrára invitált minden sportbarátot.

2020. Június 04. 14:38, csütörtök | Helyi

Útjára indult Kiskunfélegyháza legújabb kiadványa a FÉLEGYHÁZI KALANDTÚRA

Felejthetetlen szórakozási lehetőséget nyújt kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

2020. Június 04. 14:19, csütörtök | Helyi

Zenével köszöntik a nyarat Félegyházán

2020. június 5-én, pénteken 20.30-tól a nagy szökőkútnál örömzenével köszönti a nyarat a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar.