Városlista
2019. október 19, szombat - Nándor

Hírek

2013. Szeptember 13. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Mádl Dalma és Karácsony Sándor Ópusztaszer idei díjazottjai

Mádl Dalma és Karácsony Sándor Ópusztaszer idei díjazottjai

A Kisboldogasszony napján tartott ópusztaszeri Szobori búcsún idén is ketten kapták meg az Emlékpark Szer Üzenete-díját.

A Kisboldogasszony napján tartott ópusztaszeri Szobori búcsún idén is ketten kapták meg az Emlékpark Szer Üzenete-díját. Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, Mádl Ferenc államfő özvegye személyesen vette át az ezüst pecsétgyűrűt, Karácsony Sándor posztumusz díját a kiváló pedagógus, író rokonainak adta át Kertész Péter ügyvezető.

Harmincnál is több fogattal, hintóval, lovas kocsival, pónifogattal érkeztek az ünnepre a környékbeliek, akik a régi búcsúk hangulatát idézték fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Az alkalomból megnyílt a székelykapu is, és egész nap ingyenes programokkal várták a látogatókat.

A szeri monostor romjai között tartott püspöki szentmisén évről évre Árpád vezérről és az ő emlékezetét éltető középkori monostor alapítóiról emlékeznek meg. A 116 éves hagyományokkal bíró Szobori búcsú 2007-ben éledt újjá, azóta minden évben ketten kapják meg a Szer Üzenete-díjat a szentmise keretei között. Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök prédikációjában a józan ész és az erkölcsös élet fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte: a ma emberének is ismernie kell gyökereit, az eléje táruló lehetőségeket, és tisztában kell lennie azzal, hogy céljainak eléréséhez nem mások kárán át vezet az út. A befejező áldás előtt került sor a Szer Üzenete-díjak átadására. A monostor ásatása során fellelt íjas ezüst pecsétgyűrű másolatát olyan keresztény, magyar embereknek ítélik oda, akik közösségteremtő munkájukkal, példamutató életükkel terjesztik Szer üzenetét. Idén Mádl Dalma jószolgálati nagykövetnek adták át az elismerést, valamint posztumusz díjban részesítették Karácsony Sándor pedagógus-írót, akinek unokája, dédunokája és keresztfia vett részt az ünnepségen. Karácsony Sándor laudációját Levente Péter színész, tanár, „önképző társaslény” küldte el a szervezőknek. Dalma asszony így nyilatkozott a díj átvétele után: „Nem is álmodtam, hogy én fogom kapni. Nagyon nagy megtiszteltetés, meghatódtam kellőképpen, és igyekszem a munkámat tovább csinálni”.

A nap további részében Fábián Tamás, az Etiópiában tragikus körülmények között elhunyt magyar geográfus fotóiból nyílt kiállítást tekinthették meg a látogatók. A gyerekeket aszfaltrajzverseny és interaktív mese várta, volt terelési bemutató, korabeli tanóra és népi játszóház a skanzenben, nomád életmód bemutató a Nomád Parkban. Délután a számos gyönyörű fogat és lovas kocsi a vendégek rendelkezésére állt, bármelyikre felülhettek és tehettek egy kört az Emlékparkban.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 18. 14:04, péntek | Helyi

VI. Kiskunfélegyházi Makettkiállítás és Látványmakettezés

A Kiskunfélegyházi Makett Szakkör immár hatodik alkalommal rendezi meg a kiállítást és látványmakettezést, melynek célja, hogy minél több emberrel (korhatár nélkül) megismertesse a makettezés világának szépségét.

2019. Október 18. 13:12, péntek | Helyi

Egy hónap alatt 38 ezren töltötték le a MÁV-appot

Sikeres volt a július végétől augusztus utolsó napjáig zajló, a MÁV-appot népszerűsítő figyelemfelhívó kampány.

2019. Október 18. 13:05, péntek | Helyi

Egyre rosszabb a közlekedési morál

Hatvanan haltak meg közúti balesetben csak az elmúlt egy hónapban.

2019. Október 18. 12:55, péntek | Helyi

Mi a különbség a nyelvvizsgatípusok között?

Mi a különbség az általános és a szaknyelvi nyelvvizsga között? Milyen típusúra érdemes menni, egynyelvűre vagy kétnyelvűre?