Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 20. 07:35, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu

Mackóalsóban is tüzelhet a „nagy utód”

Mackóalsóban is tüzelhet a „nagy utód”

Dél-Korea és az Egyesült Államok is kivár Kim Dzsong Il halálát követően. Szakértőink egyelőre nem merik megjósolni, merre lép az örökös.

Amitől sokan tartottak, bekövetkezett: a „kedves vezető” hátrahagyta népét, és a dzsucse égi síkján építi tovább a kommunizmust. Kim Dzsong Il, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Nemzetvédelmi Bizottságának elnöke, a Koreai Munkáspárt főtitkára, a néphadsereg főparancsnoka 69 évéből tizenhetet töltött a kommunista ország élén. Utóda minden valószínűség szerint legfiatalabb gyermeke Kim Dzsong Un lesz majd, arról azonban megoszlanak a vélemények, vajon az észak-koreai hírügynökség által immár „nagy utód"-nak titulált férfiú komoly vezetőként lép hatalomra, vagy csak egy egyszerű báb.

A klán irányíthat a háttérből

A legtöbb elemző azt valószínűsíti, hogy az eddigi egyszemélyes irányítású diktatúrában most testületi vezetés fog megvalósulni, amelyben Kim Dzsong Unnak elsősorban szimbolikus szerepe lehet. A háttérben a Kim-klán több más tagja segítheti vezetői szerepének elfogadtatását – nyilatkozta az MNO-nak Csoma Mózes, az ELTE koreai tanszékének tanszékvezető-helyettese. A szakembert Szöulban értük utol, ahol „nem érezhetőek rendkívüli dolgok, bár a tévéműsorok folyamatosan Kim Dzsong Il halálával foglalkoznak. A televíziós híradások szerint nem indult olyan bevásárlási hullám, ami a legutóbbi Sárga-tengeri összecsapásoknál előfordult.”

Az észak-koreai rezsim Kim Ir Szen pártfőtitkár halála óta felrótta a szöuli vezetésnek, hogy az a „nagy vezér” halálhírére riadókészültségbe helyezte a hadsereget. Egyértelmű, hogy Dél-Korea – csakúgy, mint a többi érintett nagyhatalom – el akarja kerülni a káoszt. A külföld érdeke az, hogy a központi hatalom megmaradjon a KNDK-ban, reagált Csoma Mózes arra a kérdésünkre, miért hirdetett riadókészültséget a déli vezetés. Hozzáfűzte: a dél-koreai országegyesítési kutatóintézet vezetőjének nyilatkozata szerint az ország rendelkezik tartalékokkal a KNDK támogatására és fejlesztésére, de nincs felkészülve arra, ha a félsziget egyesülése egyik pillanatról a másikra következne be.

Az utóbbi években folyamatosan találgatták, vajon milyen egészségügyi állapotban lehet Kim Dzsong Il. Egyes feltételezések szerint hasnyálmirigyrákja volt, mások úgy vélték, cukorbetegsége áll megrendült egészsége mögött. Ahogyan az a hajlott korban lévő diktátorok esetében lenni szokott, róla is elterjedt, hogy már évek óta nem szerepel a nyilvánosság előtt, és egy hasonmás képviseli. Legifjabb fia, Kim Dzsong Un nem hivatalos örökösként az utóbbi években minden komolyabb állami rendezvényen ott posztolt apja jobbján, azt azonban egyelőre képtelenség megjósolni, mit várhatnak tőle az amerikai és a dél-koreai tárgyalók.

Aki temet, az vezet

Csoma Mózesnek valószínűleg igaza van, nem kizárt, hogy Kim Dzsong Unt a pártból irányítja majd valaki, esetleg egy kisebb csoport. A szakértők teljesen megosztottak abban a kérdésben, jól megszervezte-e az utódlást a „kedves vezető”. Annyi bizonyos, hogy a temetkezési bizottságot Kim Dzsong Un vezeti, ami az ilyen rendszerek esetében annyit jelent, hogy ő a hivatalos örökös – magyarázta portálunknak Tálas Péter.

A stratégiai és védelmi kutatóintézet biztonságpolitikai szakértőjétől megkérdeztük: mi lehet az oka, hogy az Egyesült Államok a tervezett élelmiszersegély- és a nukleáris tárgyalások kérdését is elhalasztotta az észak-koreai diktátor halálnak hírére. Úgy vélte, az amerikaiak egyszerűen meg akarják várni, amíg tisztul kicsit a kép, és az utód ténylegesen átveszi a hatalmat. „Ilyen esetekben sehol sem szokták azonnal elkötelezni magukat a kormányok. Az új vezetéssel történő kapcsolatfelvétel ugyanis egyet jelentene a legitimációval, márpedig az amerikaiak ezt semmiképpen sem szeretnék elsietni.”

Hogy lehetnek-e reális félelemei az USA-nak a katonai egyenruhát ledobó, öltönyt viselő Unnal szemben? Tálas Péter szerint bármi benne lehet a pakliban. – Amerikában tartanak attól, hogy a lehetséges új vezető harciasabb lehet elődjénél, és Észak-Korea keményebb hangot üt majd meg. Véleményem szerint nem lesz komoly változás diplomáciai téren, az apróbb jelek legalábbis erre utalnak. Hosszú távon persze nem lehet arra alapozni, hogy Kim Dzsong Un tábornoki egyenruhát vagy mackóalsót visel. Az utód az első néhány hónapban várhatóan a belpolitikai rendezéssel lesz elfoglalva – vélekedett a szakértő. Hozzátette: abban, hogy Dél-Korea a halálhír hallatán azonnal riadókészültséget rendelt el, nincs semmi meglepő. A déliek minden váratlan eseményre így reagálnak, ez puszta elővigyázatosság, semmi több.

Mielőtt azonban hozzálátna a belpolitika rendbetételéhez, az észak-koreai vezetés kilőtt néhány rövid hatótávolságú rakétát az ország keleti partjainál. Csak úgy, a biztonság kedvéért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.