Városlista
2023. január 30, hétfő - Martina

Hírek

2022. November 25. 08:09, péntek | Helyi

Ma reggel elment egy legendás félegyházi

Ma reggel elment egy legendás félegyházi

Rosta Ferenc igazgató úr gondolataival búcsúzunk.

Kiesett a kézből a karmesteri pálca. És csend lett. Ehhez fogható csak a rádió stúdiójában volt érezhető, amikor a karnagy úr gyöngyöző homlokkal, de arcán boldog mosollyal leengedte a karmesteri pálcát. Az a csend néhány másodpercig tartott csupán, de utána a siker örömében törtek ki a hálás kórustagok.
Ez a mostani csend azonban a végső leintés, a véglegesség csendje, a távozás fájó csendje, amely után üresség maradt, mert elment Kapus Béla tanár úr, aki „csodát művelt ebben az alföldi kisvárosban” – amint azt megfogalmazta az egyik legnagyobb magyar operaénekesünk, Simándy József. S valóban, ha valakinek ebben a városban fogalommá vált a neve, az Kapus tanár úr volt, aki megteremtette az országosan ismert és elismert kiskunfélegyházi középiskolás kóruskultúrát, aki egy alkalmi tisztelgő fiúdalárdából az Európa Cantat nyilvántartott kórusáig emelte a félegyházi éneklő fiatalokat.
Ez a hatalmas szakmai pályaív azonban csak egy szelete annak az életműnek, amely Béla bácsi ars poeticájából táplálkozott:
Az ének, a zene által hozzásegíteni tanítványait a teljes élethez, a boldog élethez.
Abban a korban, amikor a kóruskultúra virágzott Magyarországon Félegyháza különösen kiemelkedett éneklő fiataljainak sikereivel, a fegyelmezettségével, érzelmi töltésével. Valaki úgy fogalmazta meg – a költő szavait kölcsön véve – „Ott a kórusban egy szebb lelki világ szent óráit éltük.”

Volt több magas színvonalú énekkar is a keze alatt, de szívéhez legközelebb kétségkívül az Ifjúsági Vegyeskar állt, amely megkapta az Országos Kórustalálkozó nagydíját is, és megünnepelhették a kórus 50 és 55 éves jubileumi hangversenyét, feledhetetlen órákat szerezve a többszáz fős közönségnek.

Kapus Béla tanár úr legjellemzőbb tulajdonsága a fáradhatatlansága volt. Több, mint 60 esztendeig szervezte a budapesti operalátogatásokat; városunkban hosszú éveken át zengtek a templomokban a tavaszi hangversenyek műsorszámai. A Móra Ferenc Gimnáziumban az országban egyedülálló módon létrehozta A Muzsika Ünnepét, melyről a Magyar Televízió fél órás adásidőben számolt be. Méltán lett jelképes alakja szülővárosának. Töretlen, tiszta életpálya – jelkép és példa. Következetes, megalkuvást nem ismerő oktató-nevelő munkája, példás családi élete és mély Isten hite közismert volt Félegyházán. Méltán vehette át a Kiskunfélegyháza Díszpolgára címet.

Rajongásig szerette családját, feleségét, leányait. Unokáiról fátyolos szemmel mesélt, felüdülés volt, amikor körükben lehetett, és ünnep volt számára, mikor itt szülővárosában együtt sétálhattak a Kossuth utca árnyas fái alatt.

Az Úr hosszú, boldog életet adott szerettei körében Kapus Béla tanár úrnak.

Béla bácsi! Isten veled, nyugodj békében!

Kiskunfélegyháza, 2022. november 25.

Rosta Ferenc
alpolgármester

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 09:36, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2023. január 29. Évközi 4. vasárnap

2023. Január 29. 09:33, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2023. január 29. Évközi 4. vasárnap

2023. Január 29. 09:27, vasárnap | Helyi

Szociális faosztás Petőfiszálláson

2023. január 16. és január 18. között 89 erdei köbméter szociális tűzifa került kiosztásra Petőfiszálláson.

2023. Január 27. 20:27, péntek | Helyi

Szalagavató ünnepséget rendeztek a Mezgében

A Déli ASZC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola január 27-én tartotta szalagavató ünnepségét az intézmény tornacsarnokában.