Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 08. 11:30, szerda | Sport
Forrás: MTI Fotó: Kollányi Péter

London 2012 - Vajda Attila címvédőként hatodik lett

London 2012 - Vajda Attila címvédőként hatodik lett

A címvédőként induló Vajda Attila lemaradt a dobogóról, s hatodik lett a kenu egyesek szerdai 1000 méteres döntőjében a londoni olimpián.

A Londontól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban kora reggel szürke volt az égbolt, szitált az eső, de a rajtra kiderült, és a nézők - köztük jó pár, zászlóval felszerelkezett magyar - már napsütésben szurkolhattak a lelátókon. A létesítmény befogadóképességét a játékokra 30 ezer fősre növelték, s az első finálés napon telt ház, fantasztikus hangulat várta a versenyzőket.
A Pekingben és tavaly, a szegedi világbajnokságon is győztes, 29 éves Vajda Attila egyértelműen arra készült, hogy megismételje négy évvel ezelőtti sikerét. A nyolcas döntőben a német Sebastian Brendel, az üzbég Vagyim Menkov, a 2004-ben aranyérmes spanyol David Cal, az orosz Ilja Stokalov, a francia Mathieu Goubel, a kanadai Mark Oldershaw és a fehérorosz Alekszandr Zsukovszkij volt az ellenfele. Storcz Botond szövetségi kapitány előzetesen azt mondta, hogy a szegedi kenusnak minden esélye megvan a címvédésre, de biztos benne, hogy nem fogják könnyen adni az újabb diadalt.
A magyar nem kezdett túl jól, beragadt a rajtnál, majd féltávnál csak a nyolcadik helyen haladt, miközben az élen Menkov, Brendel és Goubel nagyon elment a többiektől. Négyszáz méterrel a cél előtt Vajda megpróbálta megnyitni a hosszú hajrát, de a hajója csak nem akart megindulni, a vezető hármas, s ezzel együtt a dobogó pedig egyre távolodott. Brendel magabiztosan vezetett, s ekkor már látszott, hogy Vajdának csodára lenne szüksége az éremszerzéshez. Ez nem következett be, s miközben a friss Európa-bajnok Brendel már a célban ünnepelt, a magyar a hatodik helyen ért célba.
"Természetesen jobb eredményre számítottam, de úgy érzem, kihoztam magamból a maximumot, mindent megtettem - nyilatkozott Vajda. - Azért jöttem ide, hogy kihajtsam magam, mindent megpróbáltam, indítottam, de gyorsabbak voltak a többiek. Ilyen a sport, egyszer fenn, egyszer lenn. Most van újra négy évem. Változnak az idők, ez a mezőny nyolc éve, de négy éve sem volt ilyen, nagyon összesűrűsödött. Aki bekerült a döntőbe, azok közül bárki nyerhetett."
Mindehhez még hozzátette, csak két nappal a kajak-kenu versenyek előtt érkezett az olimpiára:
"Ez kicsit kevés volt, jobb lett volna hamarabb jönni, más az időjárás, más a víz, mint Szegeden."

Eredmények:
C-1 1000 m, olimpiai bajnok:
-----------------------------
Sebastian Brendel (Németország) 3:47.176 p
2. David Cal (Spanyolország) 3:48.053
3. Mark Oldershaw (Kanada) 3:48.502
...6. VAJDA ATTILA 3:50.926

Később:
11:24 ó: férfi K-2 1000 m (Dombi Rudolf, Kökény Roland)
11:44 ó: női K-4 500 m (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina)

Címkék: Olimpia-London2012

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.