Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Június 03. 18:54, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Ló és ember – örökérvényű téma

Ló és ember – örökérvényű téma

Nagy Czirok László: Lótartás a Kiskunságon című könyvének bemutatóját tartották ma (június 3-án) 17 órakor a Kiskun Múzeumban.

Nagy Czirok László: Lótartás a Kiskunságon című könyvének bemutatóját tartották ma (június 3-án) 17 órakor a Kiskun Múzeumban.

Mészáros Márta múzeumigazgató köszöntő szavai után városunk polgármestere, Csányi József köszöntötte a könyvbemutatón megjelenteket, majd átadta a szót Szakál Aurélnak, a halasi Thorma János Múzeum igazgatójának, aki megismertette a könyv kiadásának részleteivel a megjelenteket.

Az ember és a ló kapcsolata régmúlt időkből gyökerezik, évezredekig nagyon fontos volt az emberiség történetében. Nagy Czirok László 1965-ben befejezett könyve a kiskunsági népi lótartás összegyűjtött emlékanyagára épül, melynek önálló kötetként való megjelenésére fél évszázad múlva nyílt lehetőség.

Megtudtuk, hogy Nagy Czirok László halasi szerzőnek több könyve is megjelent a Kiskunsághoz kapcsolódó témában: pl.: Betyárélet a Kiskunságon, Száraz és szélmalmok élete a Kiskunságon, Pásztorélet a Kiskunságban.

Lótartás a Kiskunságon című munkájában levéltári kutatások és idős emberek visszaemlékezései alapján dolgozza fel kiválasztott témáját. A könyv elején szereplő kép az adatszerzés módszerét tükrözi egyben: leül az emberekhez és beszélgetés útján gyűjti az információkat műveihez. Tulajdonképpen Nagy Czirok László a régi emberek tudását gyűjtötte. Azt a tudást, ami régmúlt időkre tekint vissza és apáról-fiúra terjedt.

A 16 fejezetbe csoportosított ismeretek a 18-19. század és a 20. század első fele kiskunsági lótartásának teljességét tükrözik, amit gazdag képanyaggal egészít ki a szemléltetés teljessége okán. Megismerhetjük a lovak gondozását, szaporítását, nevelését, felhasználását, betegségeit, a pásztorépítményeket, valamit a lovak leírását nemük, fajták, koruk, termetük szerint. Összességében elmondható, hogy a képekkel gazdagon illusztrált könyv kitűnő olvasmány, akár érdekességként, akár tanulmányként veszi kezébe az ember.

A könyvbemutatón közreműködő Vass László és Pázmándi Judit népi hangszerekkel (nyenyerén és hegedűn) előadott énekei a régi idők hangulatát idézve szinte visszarepítették a könyv keletkezésének idejébe a megjelenteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA