Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2012. Január 10. 13:39, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Állami vagy magánnyugdíj?

Állami vagy magánnyugdíj?

Az NGM közlése szerint a maradó pénztártagok ugyanakkora nyugdíjra számíthatnak, mint az állami pillérben lévő befizetők - holott a tavaly év végén elfogadott módosítások szerint nem.

Úgy tűnik, a jogalkotó nem akar belefutni abba, hogy a 102 ezer pénztártag diszkrimináció miatt jogorvoslatot kérjen – véli a Privátbankár. Az is kiderült, hogy a most átlépők is kapnak reálhozamot.

Bár a tavaly év végén sebtiben elfogadott módosítóindítványok alapján a pénztártagok jogosulttá váltak állami nyugdíjra, a szabályozás értelmében csak az állami rendszerben lévők jussának 75%-át kaphatták volna meg. A törvény világosan fogalmaz, az NGM azonban a napokban több sajtóorgánumnak is megerősítette, hogy nem éri diszkrimináció a pénztártagokat, vagyis ők is ugyanolyan állami nyugdíjra lesznek jogosultak, mint azok, akik visszatértek az állami pillérbe.

A magánnyugdíjpénztári tagok így nehéz döntés előtt állnak, de legalább tisztul a kép. Az biztos, hogy a kormány újra megnyitja az átlépés lehetőségét a pénztártagoknak, de ezek részletszabályait még mindig nem dolgozták ki. Múlt heti sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella azt mondta, hogy január végére, de legkésőbb február elejére a részleteket is kidolgozzák. A korábbi híreket is cáfolta a nemzetgazdasági tárca, vagyis úgy tűnik, hogy az állami rendszerbe visszalépők most is kapnak majd reálhozamot.

A közel 102 ezer pénztártagnak van ideje gondolkozni. A 100%-os állami nyugdíj ígérete áll szemben az azonnal kiutalható reálhozammal - nem vitás hosszú távon, melyik megoldás a jobb befektetés, csakhogy 2012 eleje nem úgy indult a háztartásoknak, ahogy azt egy éve remélték. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi költségszint-szabályozás mellett a kasszák csak önkéntes tagdíj beszedésével tudnak talpon maradni - és ebből az összegből gyarapíthatnák már meglévő vagyonukat a pénztártagok.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Kecskeméti vereségével kiesett a Mezőkövesd

Az utolsó helyezett Mezőkövesd 2-1-re kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén, ezzel eldőlt, hogy búcsúzik az élvonaltól.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Marad a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő április utolsó hetében is

Április utolsó hetében is változékony, a megszokottnál hűvösebb idő várható.

2024. Április 21. 11:31, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: az Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés zajlik

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.