Városlista
2020. január 17, péntek - Antal

Hírek

2015. Szeptember 06. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Litvániai testvértelepülése lett Kiskunmajsának

Litvániai testvértelepülése lett Kiskunmajsának

Testvérvárosi szerződést kötött a litvániai Ukmergé városával Kiskunmajsa. A partnerségi megállapodást a pénteken tartott ünnepi önkormányzati ülésen írták alá a Bács-Kiskun megyei városban.

A litvániai Ukmergé lett a hatodik testvértelepülése Kiskunmajsának. Az alföldi kisváros korábban a romániai Gyergyószentmiklós (1941), a szerbiai Topolya (1993), a német Lommatzsch (1998), a lengyel Lubliniec (1998) és a német Bad Schönborn (2000) településekkel kötött partnerséget.

A testvérvárosi szerződést a Kiskunmajsa 1743-as újratelepülésére emlékező Majsa Napok ünnepségsorozatának keretében írták alá. A város főterén tartott ünnepi képviselő-testületi ülés alkalmával adták át a települési kitüntetéseket, majd ezt követően írta alá a partnerségi dokumentumokat Ábrahám-Fúrús András kiskunmajsai és Rolandas Janickas ukmergéi polgármester.

A két település nem hivatalos kapcsolatai lassan negyedszázadosak - mondta el az MTI-nek Kozma Huba majsai helytörténész, aki 1991 januárjában az MDF országgyűlési képviselőjeként járt a KGB által körbezárt Vilniusban. "Január 13-án érkeztünk a litván fővárosba, ahol a televíziótoronynál valóságos ütközet dúlt" - idézte fel a véres forradalmi eseményeket Kozma Huba, aki akkoriban a litván parlamentben is felszólalt és a magyarok szolidaritásáról, együttérzéséről biztosította a litván népet.

Elmondta, hogy fél évvel később, a szovjet csapatok Magyarországról való kivonulásának ünnepén litván fafaragók érkeztek Kiskunmajsára, ők ajándékozták a városnak a Szabadulás című szobrot, amelyet a helyi zeneiskolánál állítottak fel. A szabadság istennőjét ábrázoló szoborral szerették volna megköszönni a magyarok, a majsaiak bajtársiasságát - tette hozzá Kozma Huba.

A litván fafaragók egyike, Rimantas Zinkevicius később is többször visszatért Kiskunmajsára. Az ukmergéi szobrászművész készítette az elődfalu, Mayossaszállás emlékművét, majd Pongrátz Gergely egykori Corvin közi főparancsnok kérésére egy ülő Krisztus-szobrot faragott a kiskunmajsai 56-os kápolna előtti térre. Rimantas Zinkevicius idén a Majsa Napokra egy kivágásra ítélt platánfa törzséből a testvértelepülések összetartozását szimbolizáló szobrot készített a Bács-Kiskun megyei városban.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 17. 14:00, péntek | Helyi

Emlékkiállítás nyílt Kovács Ferencné Magony Ida festőművész alkotásaiból

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár ez évi első kiállítása a Magyar Kultúra Napjának alkalmából nyitotta meg kapuit január 15-én.

2020. Január 17. 10:39, péntek | Helyi

Kiemelkedő Batthyány-s eredmények a kecskeméti Bolyai Gimnázium tehetséggondozó versenyein

A Kecskeméti Bolyai János Gimnázium matematika munkaközössége hagyományaihoz híven a 2019/2020-as tanévben ismét meghirdette egyéni matematika versenyét a nyolcadikos tanulók részére.

2020. Január 16. 17:04, csütörtök | Helyi

Vízkereszti koncert és táncház Petőfiszálláson

Az idei, III. Vízkereszti koncerten majd' hetven énekes lépett színpadra Petőfiszálláson.

2020. Január 16. 16:26, csütörtök | Helyi

Humánmeteo: kellemetlen napok jönnek

Pénteken frontmentes időben lesz részünk, de a hűvös, nyirkos reggeleken kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek.