Városlista
2020. április 4, szombat - Izidor

Hírek

2015. Szeptember 06. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Litvániai testvértelepülése lett Kiskunmajsának

Litvániai testvértelepülése lett Kiskunmajsának

Testvérvárosi szerződést kötött a litvániai Ukmergé városával Kiskunmajsa. A partnerségi megállapodást a pénteken tartott ünnepi önkormányzati ülésen írták alá a Bács-Kiskun megyei városban.

A litvániai Ukmergé lett a hatodik testvértelepülése Kiskunmajsának. Az alföldi kisváros korábban a romániai Gyergyószentmiklós (1941), a szerbiai Topolya (1993), a német Lommatzsch (1998), a lengyel Lubliniec (1998) és a német Bad Schönborn (2000) településekkel kötött partnerséget.

A testvérvárosi szerződést a Kiskunmajsa 1743-as újratelepülésére emlékező Majsa Napok ünnepségsorozatának keretében írták alá. A város főterén tartott ünnepi képviselő-testületi ülés alkalmával adták át a települési kitüntetéseket, majd ezt követően írta alá a partnerségi dokumentumokat Ábrahám-Fúrús András kiskunmajsai és Rolandas Janickas ukmergéi polgármester.

A két település nem hivatalos kapcsolatai lassan negyedszázadosak - mondta el az MTI-nek Kozma Huba majsai helytörténész, aki 1991 januárjában az MDF országgyűlési képviselőjeként járt a KGB által körbezárt Vilniusban. "Január 13-án érkeztünk a litván fővárosba, ahol a televíziótoronynál valóságos ütközet dúlt" - idézte fel a véres forradalmi eseményeket Kozma Huba, aki akkoriban a litván parlamentben is felszólalt és a magyarok szolidaritásáról, együttérzéséről biztosította a litván népet.

Elmondta, hogy fél évvel később, a szovjet csapatok Magyarországról való kivonulásának ünnepén litván fafaragók érkeztek Kiskunmajsára, ők ajándékozták a városnak a Szabadulás című szobrot, amelyet a helyi zeneiskolánál állítottak fel. A szabadság istennőjét ábrázoló szoborral szerették volna megköszönni a magyarok, a majsaiak bajtársiasságát - tette hozzá Kozma Huba.

A litván fafaragók egyike, Rimantas Zinkevicius később is többször visszatért Kiskunmajsára. Az ukmergéi szobrászművész készítette az elődfalu, Mayossaszállás emlékművét, majd Pongrátz Gergely egykori Corvin közi főparancsnok kérésére egy ülő Krisztus-szobrot faragott a kiskunmajsai 56-os kápolna előtti térre. Rimantas Zinkevicius idén a Majsa Napokra egy kivágásra ítélt platánfa törzséből a testvértelepülések összetartozását szimbolizáló szobrot készített a Bács-Kiskun megyei városban.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 04. 15:10, szombat | Helyi

Adomány érkezett Petőfiszállásra

Hágen Ádám, az IKON alelnöke / mely a Nemzeti Fórum ifjúsági tagozata/, adott át felajánlást a Petőfiszállási Önkormányzat számára 2020. április 2-án.

2020. Április 04. 15:02, szombat | Helyi

Állattal élni veszélyes – a járványok ökológiája

Drága árat fizet az ember a vadászó-gyűjtögető életmódot leváltó mezőgazdálkodásért: pusztító betegségeink többségét a velünk együtt élő két- és négylábúaktól kaptuk.

2020. Április 04. 14:54, szombat | Helyi

Virágvasárnappal kezdődik meg a keresztény nagyhét

Vasárnap megkezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka.

2020. Április 04. 14:51, szombat | Helyi

Holnap Virágvasárnap

Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékünnepe, húsvét előtti vasárnap.