Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. December 21. 08:56, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, a december 1-12. között lefolytatott vizsgálat tapasztalatai kedvezőek - közölte az Agrárminisztérium hétfőn az MTI-vel.

Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára tudatta, hogy 1424 ellenőrzést végeztek. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök öt alkalommal figyelmeztetést, 90 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként, összesen 6,4 millió forint értékben.

Erdős Norbert hozzátette: az ünnepre tekintettel az ellenőrök fokozott figyelmet fordítottak az árusított élőhalak eredetét igazoló dokumentumokra, amelyek a legtöbb helyen rendelkezésre álltak. A friss sertés- és baromfihús származásának feltüntetése két kivétellel megfelelt az előírásoknak.

Az államtitkár közölte, hogy az ellenőrzés alá vont több mint 5600 élelmiszertétel 3,1 százalékát, vagyis 173-at kellett kivonni a forgalomból, leginkább a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő lejárta miatt. A Nébih laboratóriumaiba 136 bejgli-, dió-, mák-, aszalvány- és friss csirkehúsminta érkezett. Csak öt dió- és két mákterméknél merült fel érzékszervi kifogás az ízre, illatra, vagy színre vonatkozóan.

Egyetlen mintában sem mutattak ki szalmonellafertőzöttséget, és a bejglik töltelékaránya is rendben volt.

Idén kiemelten ellenőrzi a hatóság a gesztenye forgalmazását is, eddig mindössze egy Kínából származó tétel volt penészes, amelyet kivontak a forgalomból. Az alkoholos italok ellenőrzése során sem merült fel kifogás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni