Városlista
2020. május 29, péntek - Magdolna

Hírek

2019. Szeptember 20. 13:17, péntek | Helyi
Forrás: D.A.S.

Levonhatja a munkáltató a munkabérből követelését?

Levonhatja a munkáltató a munkabérből követelését?

A hatályos jogszabályok több módon is védik a munkabért, mint a munkavállaló és családja megélhetésének, egzisztenciájának alapkövét.

Éppen ezért érdemes tisztában lennünk vele, mire terjedhet ki egy esetleges levonás, és mire nem.

Értelemszerű, hogy a bruttó bért a munkáltató a megfizetendő adókkal és járulékokkal csökkenti; ezen túlmenően végrehajtható bírósági vagy hatósági határozat alapján eszközölhet levonást a bérből, ha például a munkavállalónak jogerősen megítélt tartásdíj- vagy egyéb fizetési kötelezettsége áll fenn.

De mi a helyzet a munkáltató követeléseivel?

A legyakrabban akkor merül fel ez a kérdés, amikor a munkavállaló munkakörének ellátása során kárt okoz a munkáltatónak, aki érvényesíteni kívánja azt a dolgozóval szemben. Ugyan ezt korlátozott körben megteheti, egy komoly korlátot mindenképpen figyelembe kell vennie, nevezetesen azt, hogy a követelését nem vonhatja le egyszerűen a foglalkoztatott béréből annak hozzájárulása nélkül.

A gyakorlatban ez általában úgy történik, hogy a káreseményről a munkáltatónál jegyzőkönyv vagy feljegyzés készül. Amennyiben a munkavállaló elismeri felelősségét az okozott károk vonatkozásában, nyilatkozattal hozzájárulhat, hogy a munkáltató követelését a munkabérből történő levonással egyenlítse ki. Ha azonban a munkavállaló vitatja, hogy ő okozta volna a kárt, s a levonáshoz nem járul hozzá, a munkavállaló nem járhat el így, hanem egyéb úton (fizetési felszólítással vagy hivatalos eljárásban) érvényesítheti kárait, mely esetben a bizonyítási kötelezettség a foglalkoztatót terheli.

Találkozhatunk emellett olyan kikötéssel a munkaszerződésben, melynek értelmében a munkavállaló még konkrét káresemény nélkül, előre általános jelleggel vállalja a felelősséget, s egyben hozzájárul a (még be nem következett) károk béréből történő levonásához. Hangsúlyozzuk, hogy álláspontunk szerint az ilyen kikötések a munkavállalóra nézve hátrányosak, akár érvénytelenek is lehetnek! Konkrét káresemény esetén nincs akadálya a felelősség elismerésének, azonban még meg nem történt, jövőbeli és esetleges események vonatkozásában ez súlyosan csorbítja a munkavállalói jogokat.

Szerző: dr. Heinrich Renáta

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 29. 15:40, péntek | Helyi

Kigyulladt egy sorház Kiskunfélegyházán

Az egységek fél órán belül eloltották a lángokat. A lakókat a mentők vizsgálták.

2020. Május 29. 12:07, péntek | Helyi

Színes dekoráció hirdeti a Gyermeknapot a Platán Iskolában

A Platán utcai Általános Iskola tanítói, tanárai és az intézmény valamennyi dolgozója azon szorgoskodott, hogy méltóképpen „felöltöztessék” Gyermeknap alkalmából az iskolát.

2020. Május 29. 11:46, péntek | Helyi

Félegyháza Trianonra emlékezik

Kiskunfélegyháza városa is szeretne csatlakozni a megemlékezésekhez június 4-én (csütörtökön)

2020. Május 29. 10:17, péntek | Helyi

Pünkösd vasárnap is nyitva lesz a piac

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy 2020. május 31-én, vasárnap (Pünkösd vasárnap) a kiskunfélegyházi piac NYITVA tart.