Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Május 29. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: D.A.S.

Levonás a munkabérből

Levonás a munkabérből

Meddig lehet elmenni?

Akarva, akaratlanul számtalan esetben előfordul, hogy tartozásunk keletkezik. Ezeket szerencsés esetben ki tudjuk fizetni, azonban előfordul olyan eset is, hogy másra kell a pénz. Ilyenkor a jogosult általában megpróbálja behajtani tőlünk az őt megillető összeget, melynek talán legkézenfekvőbb módja a munkabérből történő levonás. Ez azonban felveti annak a kérdését, mikor vonhatnak le és mennyit a munkabérünkből?

A munkabért, mint az ember megélhetésének legfőbb forrását, a törvény kiemelt védelemben részesíti. Munkabérből levonni a törvény értelmében ezért csak jogszabály vagy - a levonásmentes munkabérrészig - végrehajtható határozat alapján van helye. A munkabérből főszabály szerint legfeljebb 33 %-ot lehet levonni. A levonás abban az esetben terjedhet a munkabér 50 %-áig, ha a követelés tartásdíjra, az adóssal szemben fennálló munkavállalói munkabér követelésre, jogalap nélkül felvett munkavállalói munkabérre vagy társadalombiztosítási ellátásra irányul. Több letiltás esetén is a levonás legfeljebb a munkavállaló munkabérének 50 %-ára vonatkozhat.

Ha a munkáltatónk támaszt velünk szemben követelést, ő ezt a munkabérünkből kizárólag akkor vonhatja le, ha ehhez hozzájárulunk (a levonás ilyenkor is csak a levonásmentes munkabérrészig terjedhet), vagy ha tartozásunk előlegnyújtásból ered.

Szintén a munkabér védelmét szolgálja az a törvényi előírás, mely szerint a kifizetett munkabér elszámolásáról a munkavállalóknak a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig írásbeli tájékoztatást kell adni. Ennek a tájékoztatásnak olyannak kell lennie, mely alapján a munkavállaló az elszámolás helyességét, a levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja. Ezeket a tájékoztatókat épp ezért minden hónapban tanácsos áttanulmányoznunk, gondosan megőriznünk, és ha ezzel kapcsolatban valamit nem értünk, annak mindenképp utánanéznünk, kérdés esetén munkáltatónkkal is egyeztetünk.

Legtöbbünk életében kiemelt szerepe van a munkánkért kapott jövedelemnek, hiszen abból finanszírozzunk mindennapi megélhetésünket. Épp ezért jó, ha tudjuk, bérünket a fenti szabályokkal a törvény is kiemelt védelemben részesíti.

dr. Bekk Judit

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit