Városlista
2024. február 25, vasárnap - Géza

Hírek

2018. Január 09. 16:54, kedd | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

Leváltják a román rendőrség parancsnokát egy pedofil rendőr miatt

Leváltják a román rendőrség parancsnokát egy pedofil rendőr miatt

A román rendőrség parancsnokának leváltását kezdeményezte Carmen Dan belügyminiszter kedden Mihai Tudose kormányfőnél, miután kiderült:

hogy a román rendőrségnél dolgozik az a napok óta keresett pedofil férfi, aki múlt héten egy felvonóban szexuálisan bántalmazott két gyereket, majd elfogása után több, évekkel korábban elkövetetett szexuális bűncselekményt is bevallott.
A miniszter a leváltandó Bogdan Despescu helyére Catalin Ionitat, a rendőrség korrupcióellenes részlegének vezetőjét javasolta ideiglenes parancsnoknak, a személycserét pedig a rendőrségbe vetett közbizalom helyreállításának szükségességével indokolta.

A román közvéleményt megrázó eset pénteken délelőtt történt egy bekamerázott bukaresti panelház liftjében, ahol az elkövető egy ötéves kislányt és annak kilencéves fiútestvérét csókolgatta és fogdosta. A román média még aznap közzétette a térfigyelő kamerák felvételeit, a rendőrség pedig a lakosság segítéségét kérte az elkövető azonosításához.

A rendőrség hétfőn közölte, hogy elfogta a gyanúsítottat, akiről kiderült, hogy a közlekedési rendőrség 45 éves alkalmazottja, 2010-ig pedig csendőrként dolgozott. A román sajtó érthetetlennek találta, hogy a felvételeken jól látható gyanúsítottat kollégái csak háromnapos késéssel jelentették fel, és akkor sem azonosították, amikor 2012-ben egy másik gyermek ellen elkövetett - általa most beismert - szexuális bántalmazás gyanúsítottjaként térfigyelő kamerák felvételeit tették közzé róla.

Hétfőn a rendőrség vezetése leváltotta tisztségéből a gyanúsított közvetlen főnökét, aki sajtóértesülések szerint megvédte őt a felelősségre vonástól, amikor egyik kolléganőjét, illetve amikor korábban egy másik felnőtt nőt molesztált. Carmen Dan belügyminiszter azonban ezt nem tartotta elegendőnek, szerinte a rendőrség csak úgy tudja visszaszerezni a társadalom bizalmát, ha szembenéz hibáival, vállalja értük a felelősséget, és egyértelművé teszi, hogy nem tűri el többé a problémák eltussolását.

Carmen Dan azt követően kezdeményezett személycserét a román rendőrség élén, miután az ellenzéki sajtó az ő lemondását sürgette. A szociáldemokrata politikus kedden más rendőri vezetőket is lemondásra szólított fel, köztük Radu Gavrist, a gyilkossági részleg vezetőjét, anélkül, hogy megmagyarázta volna, mi köze a pedofil rendőrhöz.

Gavris az egyedüli rendőri vezető volt, aki nyíltan állást foglalt a büntetőjog módosítását célzó szociáldemokrata javaslatok ellen. Úgy vélte: ellehetetleníti az erőszakos és szexuális bűncselekmények felderítését, ha a térfigyelő kamerák felvételeit nem lehet többé bizonyítékként felhasználni, vagy ha a vádlottaknak joguk lesz jelen lenni feljelentőjük kihallgatásán.

Címkék: pedofil, rendőr, román

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő