Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Április 13. 19:05, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Létfontosságú lehet a termelői piacok nyitva tartása

Létfontosságú lehet a termelői piacok nyitva tartása

Eladóknak és vásárlóknak egyaránt be kell tartaniuk az egészségvédelmi szabályokat, hogy a piacok továbbra is zavartalanul működhessenek.

A különböző vásárok és falunapok beszüntetésével, illetve az éttermek, menzák leállásával nagyon sokak számára a piac maradt az egyetlen lehetőség termékeik értékesítésére.

A piac mindig egy alternatíva a vásárlásra. Ráadásul a helyi termelők jelentős részének az egyetlen olyan értékesítési lehetősége, amivel a megtermelt árujukat el tudják adni – mondta el Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere az M1 Magyar gazda című műsorában.

Hozzátette: a tavaszi munkálatokhoz, a kerti palánta és egyéb szaporítóanyag beszerzésének Hajdúnánáson szinte az egyetlen forrása a piac .

Az Agrárminisztérium arra kérte az önkormányzatokat, hogy a veszélyhelyzet alatt is tartsák nyitva, illetve nyissák ki újra a termelői piacokat, mivel azoknak kulcsszerepük van a helyi gazdaságok működésében. Hajdúnánáson és környékén sok a kistermelő és a helyi árukra nagy a kereslet, így újra megnyitott a piac.

Szólláth Tibor elmondta, az újranyitás a közegészségügyi szabályoknak megfelelően történt. A piac nyitvatartását meghosszabbították.

Korábban a piacnapok szerdán és szombaton voltak, most azonban vasárnap kivételével mindennap nyitva tartanak.

A piacon a helyi mesteresek különlegességei is megtalálhatók

A hajdúnánási piacon a lakosság egészséges helyi élelmiszerekhez, friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthat. Az önkormányzat ökológiai mintagazdasága is itt árulja termékeit, amelyek népszerűek a helyiek körében.

A vásárlók a helyi mesterek különlegességeit is megtalálhatják. Van olyan kézműves, aki az új igényekhez alkalmazkodva bővítette termékpalettáját.

A „Nánási portéka” védjegyet már közel negyven vállalkozó használhatja

A városban nagy hangsúlyt helyeznek a helyi termelők támogatására. Létrehoztak egy védjegyet, a Nánási portékát, amelyet már mintegy negyven vállalkozó használhat.

Szólláth Tibor elmondta, a védjegy használatának egyszerű szabálya van, ha alapanyagról beszélünk, akkor a város közigazgatási határán belül kell megtermelni, ha feldolgozott termékről beszélünk, akkor az alapanyag legalább ötven százaléka helyi alapanyag kell legyen, és maga a feldolgozás helyben kell megtörténjen.

A védjegy birtokosainak piacra jutását is segíti az önkormányzat, ezzel is népszerűsítve a helyi termékeket.

Kezdjünk kertészkedni

Hajdúnánáson fontos szerepe van a mezőgazdaságnak. A város polgármestere is gazdálkodó, aki azt tanácsolja, hogy a veszélyhelyzet idején, aki csak teheti, kezdjen el kertészkedni.

„Mindenkit arra biztatok, hogy a kijárási korlátozás idején kezdjen el kertészkedni. Térjünk vissza azokhoz az evidenciákhoz, ami egy-két évtizede egy vidéki településen még teljesen természetes volt: kertészkedjünk!” – mondta Szólláth Tibor.

Az önkormányzat a szociális földprogram kibővítésén dolgozik és vetőmagot is biztosít a kertészkedni vágyóknak.

A címlapfotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM