Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Szeptember 14. 15:55, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Létezik gyerekkori migrén?

Létezik gyerekkori migrén?

Nem csak a felnőtteknél, a gyerekeknél is jelentkezhetnek migrénes tünetek.

Nem csak a felnőtteknél, a gyerekeknél is jelentkezhetnek migrénes tünetek. Az egészen kis gyerekeknél a lányok és fiúk esetében nagyjából egyforma az előfordulás gyakorisága, míg serdülőkor után inkább a lányoknál fordul elő.

Kiváltó okok
A migrénes fejfájás legfőbb kiváltó okai: frontok (legyen az hideg vagy meleg), kialvatlanság, stressz, különböző ételek (például sajt, csokoládé, kóla, túl sós, csípős ízek).

Típusai
A migrénnek több típusa is van. A klasszikus migrén általában egyoldali, halántéktájon lüktető, görcsös fájdalom, amelyet hányinger, hányás, fénykerülés, hangkerülés kísérhet. A migrén egy másik típusa az aurával járó migrén, ahol az aurajelenség általában megelőzi a fejfájást. Ilyenkor az illető elkezd furcsa csillámokat látni, ill. fehér vagy fekete foltokat, cikkcakk-mintákat, ezek vonulhatnak a szeme előtt. Van olyan is, hogy elkezd zsibbadni az egyik oldala valakinek. Ezt követően jöhet a fejfájás, de az is előfordulhat, hogy csak egy tompa állapotot érez az ember, a görcsös fájdalom pedig egyáltalán nem jelentkezik. Ilyenkor tudni kell, hogy mert valakinek nem fáj a feje, ez attól még lehet migrén.

Mire kell figyelnünk?
Ha gyermekünk kimerültnek érzi magát, csökken a teljesítménye, sápadt, gyakran fázik, vagy hasi fájdalomra, szédülésre panaszkodik vegyük komolyan. A szomjúságérzet, hasmenés, izzadás, duzzanatok, fokozott vizelet kiválasztás is a migrén tipikus kísérő tünete.

Írjuk fel naptárba!
Mikor orvoshoz fordulunk, rendkívül sokat segít a kezelésben és a megfelelő gyógymód kiválasztásában, ha fejfájásnaplót vezetünk. Írjuk fel, hogy gyermekünknél milyen gyakori és milyen erősségű a fájdalom. Jó ha felírjuk, hogy mit evett gyermekünk a fejfájás jelentkezése előtt, ill. volt-e valamilyen fronthatás. Ha még többre is futja időnkből, akkor írjuk fel azt is, hogy egy 5-ös skálán mérve milyen erősségű volt a fájdalom, ill. mennyi idő múlva hatott az orvosság, vagy hatott-e egyáltalán.

Tudassuk a pedagógussal!
Gondoskodjunk arról, hogy gyermekünknél mindig legyen megfelelő gyógyszer és a tanárait tájékoztassuk állapotáról.

Mit tehetünk a mielőbbi gyógyulás érdekében?
- Kiváltó ok megszüntetése: Figyeljük meg a provokatív tényezőket és azokat amennyire csak lehet, kerüljük el. A fronthatások természetesen ezen tényezők közé nem tartoznak.
- Gyógyszeres kezelés: Mindenképpen orvossal konzultáljunk és egy alapos kivizsgálás után kezdjük meg a gyógyszeres kezelést.
- Ágynyugalom. Roham esetén a legjobb, ha sötét, csendes szobában hagyjuk aludni gyermekünket, ez az esetek többségében segít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.