Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2013. Szeptember 14. 15:55, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Létezik gyerekkori migrén?

Létezik gyerekkori migrén?

Nem csak a felnőtteknél, a gyerekeknél is jelentkezhetnek migrénes tünetek.

Nem csak a felnőtteknél, a gyerekeknél is jelentkezhetnek migrénes tünetek. Az egészen kis gyerekeknél a lányok és fiúk esetében nagyjából egyforma az előfordulás gyakorisága, míg serdülőkor után inkább a lányoknál fordul elő.

Kiváltó okok
A migrénes fejfájás legfőbb kiváltó okai: frontok (legyen az hideg vagy meleg), kialvatlanság, stressz, különböző ételek (például sajt, csokoládé, kóla, túl sós, csípős ízek).

Típusai
A migrénnek több típusa is van. A klasszikus migrén általában egyoldali, halántéktájon lüktető, görcsös fájdalom, amelyet hányinger, hányás, fénykerülés, hangkerülés kísérhet. A migrén egy másik típusa az aurával járó migrén, ahol az aurajelenség általában megelőzi a fejfájást. Ilyenkor az illető elkezd furcsa csillámokat látni, ill. fehér vagy fekete foltokat, cikkcakk-mintákat, ezek vonulhatnak a szeme előtt. Van olyan is, hogy elkezd zsibbadni az egyik oldala valakinek. Ezt követően jöhet a fejfájás, de az is előfordulhat, hogy csak egy tompa állapotot érez az ember, a görcsös fájdalom pedig egyáltalán nem jelentkezik. Ilyenkor tudni kell, hogy mert valakinek nem fáj a feje, ez attól még lehet migrén.

Mire kell figyelnünk?
Ha gyermekünk kimerültnek érzi magát, csökken a teljesítménye, sápadt, gyakran fázik, vagy hasi fájdalomra, szédülésre panaszkodik vegyük komolyan. A szomjúságérzet, hasmenés, izzadás, duzzanatok, fokozott vizelet kiválasztás is a migrén tipikus kísérő tünete.

Írjuk fel naptárba!
Mikor orvoshoz fordulunk, rendkívül sokat segít a kezelésben és a megfelelő gyógymód kiválasztásában, ha fejfájásnaplót vezetünk. Írjuk fel, hogy gyermekünknél milyen gyakori és milyen erősségű a fájdalom. Jó ha felírjuk, hogy mit evett gyermekünk a fejfájás jelentkezése előtt, ill. volt-e valamilyen fronthatás. Ha még többre is futja időnkből, akkor írjuk fel azt is, hogy egy 5-ös skálán mérve milyen erősségű volt a fájdalom, ill. mennyi idő múlva hatott az orvosság, vagy hatott-e egyáltalán.

Tudassuk a pedagógussal!
Gondoskodjunk arról, hogy gyermekünknél mindig legyen megfelelő gyógyszer és a tanárait tájékoztassuk állapotáról.

Mit tehetünk a mielőbbi gyógyulás érdekében?
- Kiváltó ok megszüntetése: Figyeljük meg a provokatív tényezőket és azokat amennyire csak lehet, kerüljük el. A fronthatások természetesen ezen tényezők közé nem tartoznak.
- Gyógyszeres kezelés: Mindenképpen orvossal konzultáljunk és egy alapos kivizsgálás után kezdjük meg a gyógyszeres kezelést.
- Ágynyugalom. Roham esetén a legjobb, ha sötét, csendes szobában hagyjuk aludni gyermekünket, ez az esetek többségében segít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 01. 08:26, péntek | Életmód

Vasárnaptól tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban

Vasárnap kezdődik és jövő vasárnapig tart a Katolikus Karitász nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtése a katolikus templomokban.

2024. Március 01. 08:22, péntek | Életmód

A nemzeti demenciaprogramban a betegségre és megelőzésére is fel kívánják hívni a figyelmet

A nemzeti demenciaprogrammal a betegségre és annak megelőzésére kívánják felhívni a figyelmet - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

2024. Február 29. 13:53, csütörtök | Életmód

A korai csonthéjasokat veszélyezteti a jövő héten érkező lehűlés és fagy

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, a növények a tavaszt érezve fejlődésnek indultak, de a jövő hét közepén előre láthatólag lehűlés és fagy érkezik, ami veszélyezteti a korai csonthéjasokat

2024. Február 28. 06:00, szerda | Életmód

Magyarország elérte a hatezer megawatt naperőművi teljesítményt

Magyarországon az ipari méretű napelemparkok és a háztartások együtt elérték a hatezer megawatt naperőművi teljesítményt - jelentette be az energiaügyi miniszter Kalocsán.