Városlista
2022. január 17, hétfő - Antal

Hírek

2012. Január 16. 13:26, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lesz-e megállapodás a héten Görögországban, vagy jön a csőd?

Lesz-e megállapodás a héten Görögországban, vagy jön a csőd?

A görög miniszterelnök bízik abban, hogy megállapodás születhet a görög kormány és magánhitelezői között az államadósság önkéntes, részleges leírásáról.

Papadémosz azt mondta, a megállapodás közel van, de egyeztetni kell arról, hogy miként rakják össze az úgymond egyes elemeket.

Mint ismert pénteken váratlanul megszakadtak a görög kormány magánhitelezőkkel folytatott tárgyalásai, a felek nem tudtak egyezségre jutni a kötvények miatt elszenvedett veszteségek mértékéről, mivel a korábbi megállapodással ellentétben a görög kormány magasabb arányú névértékcsökkentést akart elérni. E hét közepén azonban ismét tárgyalóasztalhoz ülhetnek a felek. Októberben arról állapodtak meg, hogy mindkét oldal elfogadja a kötvények névértékének 50 százalékos csökkentését, mindez a GDP 120 százalékára rúgó államadósság szintjének csökkentését segítené elő. A görög pénzügyminisztérium szerint január 18-án folytatódnak a tárgyalások a magánbefektetőket képviselő IIF-fel. Számos befektető továbbra is tart attól, hogy márciusban Görögország hivatalosan is csődöt jelent. Ami biztos, hogy a befektetők szeretnének már pontot tenni a görög adósságrendezés kérdésére.

Miután múlt héten összeomlottak a görög államadósság átstrukturálásáról szóló tárgyalások a magánpiaci hitelezőkkel, valószínűbbé vált, hogy több mint 60 év után Görögország lesz az első olyan fejlett ország, mely teljes államcsődöt jelent. Közel 60 éve indult el a nagy eladósodási szuperciklus, amelyben a mai fejlett országok államai, cégei, családjai egyaránt eladósodtak.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 16. 15:09, vasárnap | Külföld

Fél éve először csökkent 700 alá a halálozások napi száma Oroszországban

Először csökkent július 5. óta 700 alá a koronavírus-járvány miatti napi halálozások száma Oroszországban, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma ugyanakkor ismét megközelítette a 30 ezret

2022. Január 16. 09:06, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 326 millió, a halálos áldozatoké 5,53 millió a világon

A világon 326 151 693 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 535 426 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai alapján.

2022. Január 15. 14:03, szombat | Külföld

Három hét óta először százezer alatt a napi fertőződések száma Nagy-Britanniában

Több mint három hét óta először százezer alá csökkent Nagy-Britanniában az egy nap alatt újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések száma.

2022. Január 15. 11:25, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 323 millió, a halálos áldozatoké csaknem 5,53 millió a világon

A világon 323 298 783 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 529 119 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai alapján.