Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Április 02. 12:20, csütörtök | Belföld
Forrás: hazikedvenc.hu

Leopárd a Budai-hegyekben?

Leopárd a Budai-hegyekben?

Egy kifejlett hím leopárdról készült fotó a főváros közelében! Az állat valószínűleg hónapok óta tartózkodik a budai lakott területekkel határos erdőségben.

Egy kifejlett hím leopárdról készült fotó a főváros közelében! Az állat valószínűleg hónapok óta tartózkodik a budai lakott területekkel határos erdőségben. Bár elképzelhető, hogy korábban fogságban tartott példányról van szó, a WWF Magyarország munkatársai szerint az sem kizárt, hogy a leopárd a Balkán-félsziget felől, vagy a Kárpátok erdőségein keresztül jutott el a főváros közelébe. A klímaváltozás számos faj elterjedését változtathatja meg drámai mértékben.

A leopárdról készült felvételt a WWF Magyarország egyik önkéntese juttatta el a szervezethez. Elmondása szerint túrázás közben, a Nagy-Hárs-hegyen sikerült lencsevégre kapnia az állatot. Miután észlelte a kirándulókat, a nagymacska néhány hatalmas ugrással eltűnt a sűrűben.

A leopárd számára nem szokatlan hazánk klímája, hiszen a perzsa alfaj elterjedési területe magába foglalja a Kaukázus lomberdő zónáját, sőt Törökország északkeleti részét is – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője. A magyarországi tölgyesek vadállománya bőséges táplálékot biztosít számára. Bár lehetséges, hogy fogságban tartott és elszökött példányról van szó, azt sem tartják kizártnak a szakemberek, hogy természetes úton jutott el Közép-Európába a Balkán félsziget, vagy a Déli-Kárpátok irányából. A klímaváltozás számos faj elterjedési területét változtatja meg. A romló feltételek sok esetben nagy távolságok megtételére ösztönözhetik az állatokat, és a leopárd képes naponta 50-100 km-t is megtenni, ha szükségét érzi – fejtette ki a WWF munkatársa.

A leopárd emberre ritkán támad, és általában nem merészkedik a lakott területekre. Főként éjszaka mozog, nappal előszeretettel pihen nagyobb fák ágain, ahonnan jól belátja az erdő alját. Étlapján a gímszarvas, vaddisznó, őz, illetve a kisebb testű emlősök egyaránt szerepelnek. Testtömege elérheti a 80-90 kg-ot, így a hazánkban honos farkasokra, hiúzokra veszélyt jelent – amennyiben eljut az Északi-középhegységbe. A kifejlett barnamedvével kerüli a konfliktust, ám a bocsok könnyen az áldozatává válhatnak

.A WWF Magyarország értesülése szerint a Budai hegyekben tartózkodó példány befogására speciálisan képzett egységet indítottak. Sikeres akció esetén a tudományos vizsgálatokat követően egy olyan védett területre kerülhet, ahol jelenleg is kiterjedt populációja található. A WWF Magyarország jó kapcsolatokat tart fenn az iráni Golestan Nemzeti Parkkal, így valószínűleg ott tudnánk számára megfelelő élőhelyet biztosítani – tette hozzá Gálhidy László.

Bár a leopárd csak veszélyeztetés esetén támad, a befogásáig kérjük, hogy fokozott óvatossággal induljon mindenki útnak a Budai hegyekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -