Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2014. Október 14. 16:22, kedd | Helyi
Forrás: - Objektív Hírügynökség -

Lényegesen nem változott az illegális cigarettapiac

Lényegesen nem változott az illegális cigarettapiac

A GfK által közzétett feketepiaci adatok alapján Magyarországon a cigaretta feketepiac aránya a 2013 második félévében mérthez képest érdemben nem változott.

2014. október 7-én mutatta be a GfK Piackutató Intézet a 2014. május-augusztusi gyűjtés alapján elkészült üres cigarettásdoboz kutatás eredményeit. A kutatás alapján Magyarországon adózatlan cigaretta aránya a teljes cigarettapiac százalékában a 2013 második félévében mért 11,8 %-hoz képest lényegében nem változott, 12,1% lett, amelyből 11,6% volt a külföldön – többnyire Kelet-Európában – adózott, 0,5% pedig a hamis termék.

A látszólag változatlan számok mögött több hatás együttes eredménye húzódik meg. Mivel a legális cigarettapiac egy év alatt több mint ötödével csökkent és az arányok gyakorlatilag nem változtak, jelenleg kisebb mennyiség alkotja a becsült illegális piacot. Mindeközben a teljes fogyasztás csökkenéséről ilyen értelemben nem beszélhetünk, mert a másik nagyon jellemző tendencia – ami főként a cigaretta áremelkedése miatt már évek óta hat a piacon – a fogyasztási dohány térnyerése, amely ennek köszönhetően az utóbbi egy évben átvette a vezető dohánygyártmány szerepét a cigarettától a teljes dohánypiacot tekintve. Ebben nagy szerepe volt a speciális – térfogat-növekedést eredményező – szárítási eljárással kezelt ún. expandált dohány bevezetésének is.

A piacszerkezeti átrendeződés mellett az egyik legfontosabb befolyásoló hatás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által tett erőfeszítéseknek köszönhető. A 2014-re meghatározott ellenőrzési irányoknak megfelelően a NAV-nak továbbra is kiemelt feladata a dohánytermékekkel kapcsolatos illegális tevékenység visszaszorítása. Ennek érdekében a pénzügyőrök folyamatos ellenőrzéseket végeznek a határátkelőhelyeken és a harmadik országos határszakaszokon, hiszen elsődleges cél, hogy az illegális termékek be se juthassanak az ország területére. Ezt mutatja az EU külső határszakaszain 2014-ben végzett közel 3,5 millió ellenőrzés. Az alapanyagok forgalmazásának fokozott figyelemmel kísérésén keresztül az illegális gyártás megakadályozása is prioritást élvez. A belterületen, közúton, piacokon, illetve közterületeken egyaránt folynak ellenőrzések, különös figyelemmel a koncesszióval le nem fedett, valamint a kockázatos területekre.

Az ellenőrzési tevékenység eredményességét tükrözi, hogy 2014-ben naponta majdnem 350 ezer szál illegális piacra szánt cigarettát foglal le a NAV.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.