Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Április 06. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Leminősítette Ukrajnát a Moody's

Leminősítette Ukrajnát a Moody's

Leminősítette Ukrajna eddig is mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – államkötvény-besorolását a Moody's az egyre romló ukrán likviditási és adósságdinamikával indokolva a lépést. Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő – a Moody's, a Standard & Poor's, a Fitch Ratings – ebben az adóskockázati sávban tartja nyilván.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „Caa2”-ről egy fokozattal „Caa3”-ra rontotta Ukrajna szuverén adósosztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Ukrajna „Caa3” besorolása – amely más hitelminősítők módszertanában „CCC mínusz”-nak felel meg – a legrosszabb szuverén adósosztályzat egész Európában. A „Caa/CCC” minősítési kategória már rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.

Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő – a Moody's, a Standard & Poor's, a Fitch Ratings – ebben az adóskockázati sávban tartja nyilván. A Moody's ráadásul két hónapon belül másodszor minősítette le Ukrajnát; az előző osztályzatrontást február elején jelentette be.

A pénteki újabb leminősítéshez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy becslése szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén 5-10 százalékkal zuhanhat. A Moody's közölte, hogy az Ukrajna elleni orosz gazdasági szankciók eszkalálódását érdemi kockázatnak tartja, és e tényezőt is figyelembe vette az új osztályzat kialakításakor.

A hrivnya eddig mintegy 27 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, a hivatalos ukrán devizatartalék pedig a legutóbbi adatok alapján 13,6 milliárd dollárra csökkent, ami alig több mint másfél havi importszámlával egyenlő. Fél éve 2,4 havi, 2012 őszén még 3,2 havi importszámla kiegyenlítésére lett volna elegendő Ukrajna devizatartaléka – hangsúlyozza londoni elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő becslése szerint Ukrajnának mindeközben 8 milliárd dollárnyi szuverén devizaadósságot kell törlesztenie az idei év hátralévő részében, és további 9 milliárd dollárnyit 2015-

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.