Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Január 27. 23:45, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Lekapcsolták a Colosseum fényeit az antiszemitizmus elleni tiltakozásként

Lekapcsolták a Colosseum fényeit az antiszemitizmus elleni tiltakozásként

A holokauszt emléknapján az antiszemitizmus és az idegengyűlölet, valamint a Jobbik ellen a Colosseum elsötétítésével tiltakozott Róma városa és a római zsidó közösség, s a megmozduláson a római magyar nagykövet is beszédet mondott.

Közel kétszáz ember gyűlt össze a Colosseum előtti téren közöttük az olasz főváros zsidó közösségének tagjai, számos fiatal és néhány Rómában élő magyar is.
A Róma városa és a római zsidó közösség megemlékezése az antiszemitizmus és a xenofóbia minden formája ellen szólt, "tiltakozásként a Jobbik zsidóellenes tetteivel és megnyilvánulásaival szemben is. Mi a neonáci Jobbik, nem Magyarország ellen tüntetünk"- hangsúlyozta a zsidó közösség elsőként beszédet mondó fiatal képviselője.
Emanuele Fiano, a balközép Demokrata Párt (PD) parlamenti képviselője, a milánói zsidó közösség tagja, akinek édesapját Auschwitzba deportálták, "borzalmasnak" nevezte a "jobboldali, újfasiszta magyar párt zsidólistáját".
A budapesti Duna-parton sorakozó cipők alkotta holokauszt-emlékműről beszélt Fiamma Nirenstein, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) és az Európai Néppárt képviselője, aki pénteken az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció (ICCA) delegációjával járt Magyarországon.
Nirenstein elmondta, hogy a budapesti kormány "humanitást és akaratot mutatott a probléma megoldására", de a magyar kormány és az ICCA megemlékezésén "fekete ruhás, arrogáns milícia tűnt fel, mely meg akarja félemlíteni a magyar lakosságot, Európát és a zsidókat".
"A magyar nép nem antiszemita és a sajnálatos antiszemita megnyilvánulások Magyarországon nem gyakoriabbak, mint Európa többi országában. Ugyanakkor egyértelmű, hogy az ilyen veszélyes epizódokat nem szabad alábecsülni, határozottan el kell ítélni őket. Pontosan ahogyan a magyar kormány tette minden alkalommal. Az utóbbi két évben Magyarországon számos intézkedés és jogszabály lépett hatályba az intolerancia, a rasszizmus és az idegengyűlölettel szemben" - hangoztatta Balla János római magyar nagykövet.
"Miért éppen Magyarországra mutatunk? Mert Magyarországon tombolt leginkább a náci őrület"- fogalmazott Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke. Hozzátette: "nem akarunk Magyarország felett ítélkezni, aggódunk a Jobbik és a többi hasonló pártnak az európai országokban való erősödése miatt".
Pacifici emlékeztetett, hogy Róma városa és a római zsidó közösség a lekapcsoltatta a Colosseum világítását Mahmud Ahmanidezsád iráni elnök római látogatásakor, Gilad Shalit izraeli katona szabadon engedéséért és a keresztények mai üldözése elleni tiltakozásaként is.
"Tiszteljük a nemzetek autonómiáját, de vannak értékek, melyek nem egy adott országé, hanem Európa és az emberiség értékei" - mondta Gianni Alemanno, római főpolgármester, az egykori jobboldali Nemzeti Szövetség (AN), majd a PdL politikusa.
A gyűlésen elhangzott beszédek után a Colosseum sötétbe borult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.