Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Október 12. 11:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - szerk. -

Legyünk ellenállóak!

Legyünk ellenállóak!

5 erősítő tipp, hogy a hűvös hónapokkal érkező rengeteg fertőzés ne döntsön le a lábunkról.

5 erősítő tipp, hogy a hűvös hónapokkal érkező rengeteg fertőzés ne döntsön le a lábunkról. Turbózzuk fel szervezetünket finomságokkal!

1. Az étkezés szerepe
Az immunrendszerünk szembeszáll a fertőzésekkel, de erre csak akkor képes, ha kellőképpen felerősítjük. A hatékony működéshez szükségünk van fehérjékre, antioxidánsokra, mint például flavonoidokra, amelyek a növényekben termelődő természetes védőhatást kifejtő vegyületek, szénhidrátokra, zsírokra, valamint esszenciális vitaminok és ásványi anyagok állandó bevitelére.

2. Gomba
A gomba fontos fehérjeforrás, emellett olyan ásványi sókban is gazdag, mint a szelén, vas, kálium és a cink, és D-vitamin-tartalma is jelentős.

3. Csirkehúsleves
Nem véletlen, hogy nagyanyáink azonnal gőzölgő húslevessel etettek minket, ahogy egy picit is meghűltünk, az ugyanis tényleg varázslatos gyógyír. A csirkében lévő cink, a forró étel jótékony hatása, a vitaminokkal, rostokkal teli zöldségek mind feltöltik a szervezetünket tápanyagokkal.

4. Antioxidánsok
Testünk sejtjei, szövetei a szabad gyököknek nevezett agresszív atomcsoportok állandó támadásának vannak kitéve, amelyek fokozottan termelődnek a baktériumok elleni védekezés során. A legfontosabb pajzs ez ellen az antioxidánsok hada: C-, A-, E-vitamin, béta-karotin, a nyomelemként előforduló szelén, valamint a réz, a cink és a bioflavonoidok. Nélkülük fertőzések és rosszindulatú daganatok egész sorának eshetnénk áldozatul. A már jól ismert immunerősítő fokhagyma, gyömbér, C-vitamin, csipkebogyón kívül fontos, hogy más ételek is az asztalunkra kerüljenek.

5. Csírák
A különböző csírák energiát biztosítanak, valamint vitamint és ásványi anyagot juttatnak a szervezetnek. Télen is érdemes nyers salátákat ennünk, és ezeket megbolondíthatjuk csíráztatott gabonákkal, olajos magvakkal, illetve fűszernövényekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.