Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 24. 10:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Legyünk büszkék az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire

Legyünk büszkék az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire

Városunk a diktatúra elleni küzdelem kezdetének 63. évfordulójára emlékezett október 23-án.

Október 23-án az 1956-os forradalom és szabadság 63. évfordulójára emlékeztünk. De ugyanez a napon ünnepeltük a harmadik köztársaság kikiáltásának 30. évfordulóját, a rendszerváltást. Magyarország államformája ugyanis 1989. október 23-ától lett újra köztársaság.

Kiskunfélegyházán a megemlékezés a Móra Ferenc Gimnázium udvarán, majd a városházán felállított emléktáblánál koszorúzási ünnepséggel vette kezdetét, majd a Móra Ferenc Művelődési Központban folytatódott.

- Sokan úgy gondolják, az emberi lét sikerének titka, hogy mindig szemünk előtt tartsuk boldogságunk és sikereink pillanatait és azokat a nehéz időkben felidézzük, és újra tápláljuk belőle lelki egészségünket. Nemzetünkre nézve is ezt tartsuk szem előtt! Merítsünk erőt és reményt történelmünk nehéz időiből, a balsorsból, mely régen tépett, a sötét időkből és legyünk ma büszkék nemzetünkre. Legyünk büszkék az ’56-os forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire. Az akkor események a mai napig reményt kell, hogy adjanak nekünk. Az 1956-os forradalom a szabadság és demokrácia forradalma volt. Bár az ország lángban égett, de ezt a lángot a szívekben hordozták és hordozzuk tovább. Amikor felelevenítjük magunkban az 1956-os eseményeket, legtöbbször nem Kiskunfélegyháza jut róla eszünkbe. A műegyetem diákjai, a rádió ostroma, sortűz, pesti srácok a Corvin-közben. Az emlékezetünkbe kövült heroikus események jelentős része a fővárosban zajlott. 1956-ban Budapest az ország szíveként dobbant meg a síri csöndben úgy, hogy azt mindenki hallotta. Majd újra megdobbant és verni kezdett. Egyre hevesebben lüktetett és pumpálta a reményt az ország ereibe – mondta ünnepi beszédében Csányi József polgármester.

A délután hátralévő részében két verséneklő és Magyar Örökség díjas együttes - a Credo és a Misztrál Együttes - lépett fel és tette előadásával feledhetetlenné nemzeti ünnepünket.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.