Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Május 06. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Legkevesebb félmillió potenciálisan veszélyes jármű rója a hazai utakat

Legkevesebb félmillió potenciálisan veszélyes jármű rója a hazai utakat

A szakszerűtlenül tuninggal másokat is veszélyeztetnek az átalakítók, akik gyakorlatilag észrevétlenek maradnak, mert nincsen műszaki ellenőrzés az utakon.

Alsóhatáros becslés szerint félmillió szakszerűtlenül átalakított autó is lehet a magyar utakon – erősítette meg Kovács Ferenc, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tagja az M1 Ma reggel című műsorában.

Másokat is veszélybe sodorhat

A legtöbbször neten vásárolt kiegészítőknek bizonytalan a minősége, emellett gyakran laikusok szerelik azokat fel. „Ettől kezdve különböző veszélyeket jelenthet ez a jármű, amiről a használója nem is tud” – emelte ki a szakember. A műsorban az is elhangzott, hogy ezzel a gondatlan járműtulajdonos nem csak magát, hanem másokat is (élet)veszélybe sodorhat.

A futómű-átalakítás a legnagyobb problémaforrás. De amint megváltozik a jármű kompakt egysége, megváltozik a menetstabilitása – emelte ki a szakember.

Gyakorlatilag láthatatlanok az átalakított járművek

A tuningolók a műszaki vizsgák idejére leszerelik a változtatásokat, így elkerülve a retorziókat. Kovács Ferenc megjegyezte, hogy a legtöbben abba a tévhitbe ringatják magukat: ha a műszaki vizsgán megfelel a jármű, akkor az adott időszakban már hozzá sem kell nyúlni.

A rendőrségi ellenőrzések során csak a legszembetűnőbb változtatások derülnek ki, hiszen az egyenruhások nem műszaki szakemberek. Kovács Ferenc kiemelte, hogy sajnálatos módon a műszaki jellegű ellenőrzések száma radikálisan csökkent az utóbbi években.

A járműtulajdonosokban kell tudatosítani, hogy nem célszerű megváltoztatni a jármű eredeti állapotát, csak nagyon alapos technikai felkészültség és dokumentáció mellett. Az elvégzett munkát egy hatóság engedélyezi, majd az átalakítást követően vizsgáztatják – de ez a legritkább esetben fordul elő – jegyezte meg.

„Nem nagyon vannak jogi eszközök”

Mivel gyakorlatilag nincsenek ellenőrzések, így nehéz kideríteni, hogy melyik jármű felel meg az alapvető, jogszabályban meghatározott feltételeknek – húzta alá a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.