Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Április 30. 18:02, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Leghamarabb öt év múlva kezdődhet el a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelése

Leghamarabb öt év múlva kezdődhet el a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelése

Leghamarabb öt év múlva kezdődhet el a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelése, ahonnan évente 10 milliárd köbméter gáz kitermelését tervezik - jelentette ki pénteken Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója.

Az APA hírügynökség által idézett Stern elmondta, hogy a fekete-tengeri gázmezőnek központi szerepe van az osztrák olajvállalat stratégiájában. Rámutatott, hogy miután a román parlament elfogadja a tengeri gázmezők kitermelését szabályozó, úgynevezett offshore törvény módosítását és hatályba lép, attól számítva 9-12 hónap múlva hozza meg az osztrák vállalat a kitermelés elkezdéséről szóló végleges döntést, és ezt követően négy év múlva kezdődhet el a kitermelés.

Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója az Agerpres román hírügynökségnek pénteken elmondta, hogy amennyiben a román parlament június végéig elfogadja a befektetők számára is elfogadható formában az "offshore" törvényt, akkor 2023 első felében születhet döntés a kitermelés elkezdéséről.

Verchere kifejtette: fontos, hogy a módosító indítvány végső változata stabilitást, szabad piacot és versenyképes adó- és szabályozási környezetet teremtsen a beruházók számára, hogy lehetővé tegye a fekete-tengeri földgáztartalékok felszínre hozását.

A román kormánykoalíció április 15-én terjesztette be a parlamentben a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvénymódosító indítványt, amelyet sürgősségi eljárásban fognak megvitatni. A beruházók ennek a jogszabálynak az elfogadásától tették függővé a kitermelés elkezdését. A módosító indítványtól kedvezőbb értékesítési, adóügyi és egyéb szabályozási feltételeket remélnek.

Az OMV a földgázmező 50 százalékát birtokolja, a másik fele várhatóan a román állami Romgaz vállalaté lesz, amely - Virgil Popescu román energiaügyi miniszter pénteki nyilatkozata szerint - várhatóan jövő héten írja alá az amerikai ExxonMobillal az 50 százalékos részesedésének megvásárlásáról szóló megállapodást. A felek tavaly októberben állapodtak meg, hogy a román vállalat 1,06 milliárd dollárért megveszi az Exxon 50 százalékos részesedését a Neptun Deep földgázmezőben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.