Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Február 22. 10:10, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

„Legeljünk” vitamint!

„Legeljünk” vitamint!

Varázsoljunk ehető zöldet a konyhaablakunkba, hogy kellemesebbé tegyük a várakozást az igazi tavaszra.

Kinézve az ablakon még a tél mutatja a hátát komótosan elballagva, mi pedig vágyódunk egy kis napsütésre, langy melegre és a zöldellő kikeletre. Varázsoljunk ehető zöldet a konyhaablakunkba, hogy kellemesebbé tegyük a várakozást az igazi tavaszra. Ilyenkor a téli vitaminhiány idején a zöld csírák a legkönnyebben elérhető és legolcsóbb vitaminok. A csírázó magban az E-vitamin mennyisége háromszorosára nő például a búzában, a lucerna pedig jelentős mennyiségű B és C-vitamint tartalmaz.
A legfontosabb tudnivaló, hogy a csíráztatáshoz semmiképpen ne használjunk vegyszerrel kezelt (csávázott) magot. Az otthon termesztett csíra biztosan több vitamint tartalmaz, mint az üzleti, mivel teljesen friss. Fogyasztása azonnal ajánlott a levágás után, mivel fél óra múlva már elveszíti vitamintartalma negyedrészét.

Búzacsíra
Valódi A- és C-vitaminbomba, de tartalmaz még jelentős mennyiségű kalciumot, magnéziumot, vasat, kobaltot és antioxidánsokat. Kiváló méregtelenítő hatásának köszönhetően tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat. Amellett, hogy szabályozza a vérnyomást és gátolja a rákos sejtek életben maradását még az idegrendszert is erősíti.

Bab-, szójabab- és borsócsíra
Magas E-vitamin tartalmuknak köszönhetően szépítik a bőrt. A hüvelyesek csírái ráadásul jó hatással vannak a szívre és magas rosttartalmuk nagyszerűen szabályozza a vérnyomást is. A vérképzésre is rendkívül jó hatással van a bennük lévő vas segítségével.

Lucernacsíra
Fogyasztása ajánlott a változókor után, mert növényi hormonjai hasonlatosak az ösztrogénhez. Igen magas C-, B-, B12-, D-, E és K-vitamin tartalma, ezenkívül sok benne a kalcium, foszfor, a vas és a magnézium. Szív- és érrendszeri betegségeknél is megmutatja jótékony hatását és megelőzi a vérrögök kialakulását is.

Mustármagcsíra
Segíti a keringési rendellenességek, az emésztőrendszer és a máj betegségeinek gyógyításában, hajhullás és bőrbetegség esetén is jótékonyan hat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.