Városlista
2021. december 7, kedd - Ambrus

Hírek

2011. December 20. 07:40, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Legalább 106 újságíróval végeztek

Legalább 106 újságíróval végeztek

Legalább 106 újságírót öltek meg 39 országban 2011-ben, azaz hetente átlagosan közel kettőt – adta hírül hétfőn a genfi székhelyű újságírójog-védő szervezet, nevének francia rövidítésével PEC.

Az „arab tavasszal” kapcsolatos zavargások legalább 20 újságíró halálát okozták. Vagy száz médiaalkalmazottat támadtak meg, zaklattak, tartóztattak le vagy sebesítettek meg Egyiptomban, Szíriában, Líbiában, Tunéziában és Jemenben. Mexikó és Pakisztán Afganisztánnal határos vidéke számít újságírószempontból a leggyilkosabb területnek. A harmadik legveszélyesebb Irak és Líbia, utána a Fülöp-szigetek következik, majd Brazília, Honduras, Jemen, Afganisztán, India, Egyiptom, Oroszország, Peru, Bahrein, illetve Thaiföld.

Egy-egy újságíró halt meg ebben az évben Algériában, Azerbajdzsánban, Bolíviában, Kínában, Kolumbiában, Elefántcsontparton, a Gázai övezetben, Guatemalában, Haitiban, Nepálban, Nigériában, Ugandában, Panamában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Dominikai Köztársaságban, Salvadorban, Sierra Leonéban, Szíriában, Tunéziában, Ukrajnában, Venezuelában és Vietnamban.

Térségek szerinti felosztásban Latin-Amerikában halt meg a 2011-ben legtöbb újságíró (35), ezt követte Ázsia (30). A Közel-Keleten és Észak-Afrikában 28-an haltak meg, Fekete-Afrikában nyolcan, Európában pedig négyen (hárman Oroszországban, egy pedig Ukrajnában). Az arab tavasz során különösen drága árat fizettek az újságírónők, sokukat megerőszakolták Egyiptomban és Líbiában.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 16:01, kedd | Külföld

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Koszovóban

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Koszovóban, hogy lassítsák a koronavírus terjedését az országban, így az ott lakók éjfél és hajnali öt óra között nem léphetnek az utcára

2021. December 07. 14:04, kedd | Külföld

Terjed Nagy-Britanniában az omikron

Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül is terjed a koronavírus nemrégiben azonosított omikron variánsa, de nincs hír arról, hogy a fertőzöttek közül bárki is súlyosan megbetegedett volna

2021. December 07. 11:09, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 266,4 millió, a halálos áldozatoké 5,262 millió a világon

A világon 266 449 429 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 262 356 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

2021. December 07. 08:00, kedd | Külföld

Szigorodtak a beoltatlanokra vonatkozó korlátozások Ukrajnában

Ukrajnában hétfőtől életbe léptek azok a szabályozások, amelyeknek értelmében szigorodtak a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkorlátozások a beoltatlanok számára.