Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 29. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lebomló implantátumot fejlesztettek ki a kutatók

Lebomló implantátumot fejlesztettek ki a kutatók

Az orvosi implantátumok - pacemaker, defibrillátor - forradalmasították az orvostudományt azzal, hogy adott szerv működését segítik. Sokszor azonban bizonyos implantátumok esetében eljön az idő, amikor nincs rájuk tovább szükség, s ilyenkor műtéti eltávolításra van szükség. Mi lenne, ha az implantátumok ilyenkor csak egyszerűen lebomlanának a szervezeten belül? Orvosbiológiai mérnökön most ezen a megoldáson dolgoznak - számol be a Fox News.

Tranziens elektronikai eszköz kidolgozásán dolgoznak a kutatók azért, hogy a már feleslegessé vált implantátum eltávolításához ne kelljen újabb műtéti beavatkozás.

John Rogers professzor és kollégái nekiláttak, hogy megtalálják a legmegfelelőbb, a szervezettel biokompatibilis anyagot, amely segít lebontani az implantátumok anyagát. A csapat egy olyan mikrochipet fejlesztett ki, amelynek minden része lebomlik. A mikrochipben vékony szilíciumlapok vannak, az elektródák pedig magnéziumból készültek, vagyis olyan elemekből, amelyek az emberi szervezetben is megtalálhatóak.

'A szilícium megfelelő anyag, hiszen vízben oldódik, ugyanakkor az oldódási aránya igen alacsony, ezért megfelelő anyag az elektronikus eszközök számára' - magyarázta a professzor.

Elektródáknak pedig megfelelő anyag a magnézium - tette hozzá, emellett egyedülálló összetevőként selyemférgek gumóit használták fel.

Ezen összetevők kombinációjával a csapat kialakított egy pici implantátumot, amelyet egereken végzett kísérleti vizsgálat során arra használtak, hogy megszüntessék a műtétek utáni szövődményeket. Az eszköz hatékonyan akadályozta meg a fertőzések kialakulását és a már szükségtelenné vált implantátum az eszköz segítségével 'felszívódott'.

Az új módszer rengeteg területen válthatja fel a jelenleg használt elektronikai eszközöket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.