Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Február 12. 18:03, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Lazított a korlátozó intézkedéseken Belgium

Lazított a korlátozó intézkedéseken Belgium

Belgium lazított a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli intézkedéseken, február 18-tól újra megnyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek, az éttermek és a bárok pedig korlátlanul nyitva tarthatnak

- jelentette be Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken. Kora esti sajtótájékoztatóján a kormányfő hozzátette: a zenés-táncos mulatóhelyek legfeljebb 70 százalékos kapacitásig telhetnek meg. Amennyiben viszont teljes mértékben biztosított a levegőminőségre vonatkozó célértékek betartása, a rendezvényhelyszínek befogadóképességük akár 100 százalékában fogadhatnak vendégeket.

A vendéglátóhelyeken megszűnik a beltérben elhelyezett asztaloknál fogyasztó vendégek számára vonatkozó hatfős korlátozás. A bárok, éttermek és kávéházak bezárásának kötelező, jelenleg éjféli időpontját megszüntetik, továbbá lehet állva, például a bárpultnál is fogyasztani. Csak a személyzetnek kell az orrot és a szájat eltakaró maszkot viselnie. Beltéri rendezvények esetében ötven fő részvétele felett, szabadtéri rendezvények esetében pedig száz fő részvétele felett kötelező a védettségi igazolvány bemutatása.

A zárt térben tartott sportesemények megtartása 200 fő részvételével engedélyezett, a szabadtéri sportok esetében a létszámkorlátozás megszűnik. Feloldották továbbá a távmunkára vonatkozó valamennyi szabályozást, az otthoni munkavégzés azonban továbbra is javasolt. Nem lesz korlátozás az üzletekben vásárlók létszámára vonatkozóan sem, és az éjszakai üzletek is nyitva tarthatnak. Február 19-től az üzletekben és a közlekedési eszközökön csak 12 éves kor felett lesz kötelező a maszk viselése.

A belgiumi beutazásra vonatkozó korlátozások megszűnnek a schengeni övezet országaiból érkező utasok esetében. Az Európai Unión kívülről érkező utasoknak érvényes védettségi igazolvánnyal vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet pénteken közzétett adatai szerint az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 23 239 új Sars-CoV-2-fertőzöttet észleltek Belgiumban, ami 44 százalékkal marad el az előző héten feljegyzettől.

Naponta átlagosan közel 72 500 tesztet végeznek az országban 37,6 százalékos pozitivitási arány mellett.

Kórházba naponta mintegy 298 embert szállítottak koronavírus-fertőzés miatt, ami 18 százalékos csökkenést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Jelenleg 3925 koronavírusos embert ápolnak kórházakban, közülük 403 beteget részesítenek intenzív ellátásban. A hét folyamán naponta átlagosan 43 ember halt meg a fertőzésben, arányuk 29 százalékkal növekedett.

A világjárvány kezdete óta 3 millió 405 ezer 839 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 29 563 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Belgiumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt