Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Február 23. 15:11, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Lázas kérdések babaügyben

Lázas kérdések babaügyben

A Betűbölcsi aktuális (február 23-ai) rendezvényének vendége ezúttal Halasiné Papp Anett volt, aki a Biomami kipróbálja Facebook csoport adminjaként sok hasznos tanáccsal látta el a megjelent anyukákat.

Anett a természetes gyógyítások híveként beszélt a láz csökkentésének alternatíváiról, illetve a sebek ellátásáról és a sebkezelések lehetőségeiről. Utóbbi az izgő-mozgó gyerekeknél mindig, minden életkorban aktuális.

A lázzal kapcsolatban az előadó személyes tapasztalatait osztotta meg hallgatóságával. Két gyermek (egy 5 éves és egy 10 hónapos) anyukájaként már komoly rutinnal rendelkezik a picurkák betegségeivel kapcsolatosan.

Megtudhattuk, hogy minden anyuka réme - a lázgörcs - nem a magas testhőmérséklet függvénye, hanem pusztán a genetikai adottságokra vezethető vissza. Lázgörcsöt tehát kaphat a gyermek pusztán hőemelkedéstől is. Az előadó arra is rávilágított, hogy a láz önmagában nem betegség, hanem a szervezet reakciója a bejutó vírusokra, bacilusokra. Az influenza vírus például 38,5 Celsius fok fölött már nem életképes. Tehát a szervezet képes önmaga legyőzni az influenzát azzal, hogy védekezésképpen magas lázat produkál.

Természetesen a gyermek jobb közérzetéért, és azért, hogy magasabbra ne szökjön a láza, csillapítanunk kell azt. A mindenre részletesen kitérő előadáson megtudhattuk azokat a természetes, gyógyszermentes módszereket, amelyek viszonylag gyorsan és kíméletesen húzzák le a kis beteg lázát. Ilyen például a hűtőfürdő, vagy például a zokniba reszelt krumpli, melyet a gyermek lábára kell húzni. Az előadó kacagva mesélte, hogy fogalma sincs arról, milyen módon használ az utóbbi módszer a magas lázra, de mindenesetre kipróbálta és tényleg működik. Ennél sokkal bensőségesebb és szeretetteljesebb megoldás az, ha a csupasz felsőtestünkhöz fogjuk a szintén csupasz felsőtestű kisgyermeket, és ezzel szinte átadjuk az alacsonyabb testhőmérsékletet a lázas kis betegnek. Itt a fokozatosság nagyon sokat jelent a felhevült, lázas kis test számára, nem beszélve arról, hogy a szülő testközelsége eleve megnyugtatja a gyermeket.

Az előadó hangsúlyozta, hogy nem gyógyszerellenes, de a felesleges gyógyszerszedést meg kell próbálnunk elkerülni. Így ha minden módszerrel kudarcot vallunk és este, lefekvés előtt még mindig nagyon lázas gyermekünk, akkor adjunk neki lázcsillapítót, hogy éjjel nyugodtan tudjon pihenni. A nyugodt, pihentető alvás ugyanis az immunrendszert támogatja és ezáltal is könnyebben legyőzi a fertőzést és a vírusokat gyermekünk.

Az előadáson bátran kérdezhettek a szülők, az előadó szívesen eloszlatott minden kételyt és válaszaival teljes körű tájékoztatást nyújtott minden felmerülő problémára. Anett két hét múlva, a következő Betűbölcsi foglalkozásán ismét érdekes témával fog megjelenni az érdeklődők előtt: takarítás, fertőtlenítés természetes módszerekkel. Mindenkit szeretettel várnak a Petőfi Sándor Városi Könyvtár dolgozói nemcsak erre a rendszeres foglalkozásra, hanem bármely előadásra.

A minden hónap második keddjén 10 órától tartandó Betűbölcsibe el lehet látogatni beiratkozás nélkül is, de ha beiratkoznak annak külön örülnek a szervezők.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.