Városlista
2022. január 20, csütörtök - Sebestyén

Hírek

2021. Február 04. 06:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Látványosan csökkent a Covid-19 miatt intenzív osztályon ápoltak halálozási aránya

Látványosan csökkent a Covid-19 miatt intenzív osztályon ápoltak halálozási aránya

Látványosan, 60 százalékról 36 százalékra csökkent globálisan a Covid-19 miatt intenzív osztályon ápoltak halálozási aránya a járvány kezdete óta egy új tanulmány szerint.

Az új típusú koronavírus okozta világjárvány tavaly év eleji kitörése óta a halálozási arány azért javult ekkorát, mert jelentősen fejlődtek a gyógyítás módjai - írta a The Guardian online kiadása az Anaesthesia című szaklap friss számában közölt kutatásról, amely 43 128 beteg adatait magában foglaló 52 korábbi tanulmány alapján készült.

A kutatást a bathi Royal United Hospital kutatója, Tim Cook vezette, a további négy szerző szintén a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) szakembere.

Az intenzív osztályokon ápoltak halálozási aránya a március végi majdnem 60 százalékról május végére kevesebb mint 42 százalékra esett vissza a kutatócsoport első elemzése szerint, az új tanulmány ezt a csökkenő tendenciát mutatja ősszel is, októberre már csak 36 százalékos a halálozás. A kutatást végző orvosok azonban arra figyelmeztettek, hogy a tavaly év végére elért jelentős javulás megtorpanhatott.

Az új vírusvariánsok megjelenése miatt több ember lett súlyos beteg, ami növelheti az intenzíven ápoltak halálozási arányát. Az egész világon zajló védőoltási program ugyanakkor csökkentheti az életmentő kezelésre szorulók számát.

"A szeptember végi halálozási arányok minden vizsgált tanulmányban alacsonyabbak voltak, mint amit május végén jelentettünk" - írták a tudósok.

A javulást a szteroidok kiterjedtebb használatának, az oxigénterápia és az infúzió alkalmazása módjának és a vérrögkockázat kezelésének számlájára írható.

A világ legtöbb régiójában a halálozási arány jelenleg 30-40 százalék között mozog, az európai átlag 33,4 százalék, az észak-amerikai 40 százalék. Az ausztráliai Victoria államban szokatlanul alacsony, 11 százalék, a Közel-Keleten rendkívül magas, 62 százalék, ez utóbbi adatot a térség négy országát felölelő tanulmány alapján állapították meg.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 19. 14:02, szerda | Külföld

Robbanás történt egy kőolajvezetéken, leállt a szállítás

Robbanás történt Délkelet-Törökországban az észak-iraki Kirkuk város olajmezőit a dél-törökországi Ceyhan településsel összekötő kőolajvezetéken, leállt a szállítás

2022. Január 19. 11:06, szerda | Külföld

Több nemzetközi légitársaság törölte járatait az Egyesült Államokba az 5G miatt

Több légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

2022. Január 19. 08:00, szerda | Külföld

Több mint 23 ezren jelentkeztek űrhajósnak

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet kedden.

2022. Január 18. 18:05, kedd | Külföld

Egyre gyorsabban terjed a vírus omikron variánsa Ukrajnában

Egyre gyorsabban terjed Ukrajnában a koronavírus különösen fertőző omikron variánsa, a kormányzat adatai szerint az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám, és elérkezett a járvány újabb hulláma.