Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2021. Augusztus 16. 06:09, hétfő | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Látványos alkotásokkal vár idén is mindenkit a Miénk itt a tér

Látványos alkotásokkal vár idén is mindenkit a Miénk itt a tér

Augusztus 14-én (szombaton) este nyitotta meg kapuit hivatalosan a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás a Petőfi téren.

Az ünnepélyes megnyitón Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgató asszonya köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta, hogy a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás kisebb megszakításokkal 2002 óta kerül megrendezésre itt Kiskunfélegyháza város szívében. Idén már másodszori alkalommal, alkalmazkodva a felújított tér adottságaihoz, más oldalról, más szemszögből közelítették meg a teret és más technikákkal állították fel a kiállítást, mint az eddigi években. A Miénk itt a tér elnevezésű kiállítás mottója mindig az: „Ha a látogató nem megy az alkotóhoz, akkor az alkotó megy a látogatóhoz.” A rendezvény az évek során bebizonyította, hogy igenis lehet közvetlenül az emberek közé és köré helyezve népszerűsíteni, közvetíteni a képzőművészetet és az alkotó művészetet. Az elmúlt évek kiállítási anyagai elsősorban helyi és a város vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok, festők, üvegkép készítők, faszobrászok, fotósok, keramikusok munkából állt össze. A Miénk itt a tér az elmúlt 19 évben rengeteg témát érintett. A kiállítások mindig valamilyen koncepció köré épültek, így a kiállítás témái között szerepelt már a levegő, a tűz, a víz, a föld, az ember és a gyönyörű városunk is. Az idei kiállítás fő témáját az élőlények és az állatok adták, és akik ezeket megvalósították és a Miénk Itt a tér kiállítást alkotásaikkal ékesítik: Hermkens Edit festőművész, Paphalmi Róbert természetfotós és Nagy Géza képzőművész.

Az igazgatónő beszédének zárásaként köszönetet mondott a Miénk itt a tér ötletgazdájának, kitalálójának és megalkotójának Lantos Szabolcsnak, valamint mindazoknak, akik az idei kiállításban közreműködtek: Rátkai Zsuzsa, Fekete László, Kovács Nándor, Dongó József, Kis János, Kis László, Bense Marcell és Fraskó Rita.

Csányi József, városunk polgármestere az alábbi gondolatokat osztotta meg a megjelentekkel a kiállítás megnyitón:

„Félegyháziként mindig azokban a művészetekbe, tájjellegű dolgokba szeretnénk beleásni magunkat, amelyek a szűk környezetünkhöz kapcsolódnak. Az ide érkező kortárs művészek (Hermkens Edit, Paphalmi Róbert és Nagy Géza budapesti illetőségű kortárs művész) munkái pontosan ezekkel az élményekkel ajándékoznak meg minket.

A művészek mindig valamilyen ajándékot készítenek. Hermkens Edit képei tökéletesen tükrözik a táj jellegét, az alföldnek, az ide tartozó állatoknak (malacoknak, bárányoknak, marháknak) megjelenésével, melyekkel nem minden nap találkozunk, de most a kiállítás alatt lehetőségünk nyílik erre.

Az alkotások, képek melyeket pl. Paphalmi Róbert készített olyan pillanatokat varázsolnak elénk, melyek a mindennapok rohanó világában nem lát szemünk. Hihetetlennek tűnik, hogy Innen csupán csak 10-15 km-re készítette a fotókat Paphalmi Róbert. Nem is gondolnánk, hogy ha a város zaját elhagyjuk, ilyen csodákkal tudunk találkozni itt a környékben.

Azt gondolom, hogy a vidék és a főváros mindig szétválik egymástól. Most mégis találkozik, mert Nagy Géza művészete, az általa idehozott alkotások megmutatják, hogy lehet kapcsolódási pontot találni. Büszkék lehetünk arra, hogy pont Kiskunfélegyháza adja meg ezt az esszenciát, ezt a lehetőséget a tágabb környezetünk megismerésére, a vidék és a főváros kapcsolódására.” – zárta gondolatait Csányi József polgármester.

Az ünnepélyes megnyitót keretbe foglalta Hermkens Anna, aki az elején ukulelén játszott, az esemény zárásaként pedig kellemes dalokkal szórakoztatta a megjelenteket.

A kiállítás augusztus 21-ig tekinthető meg a Petőfi téren.

(Fotók: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)